Kijk op de Wijk: Korianderstraat en Korianderplein

Vrijdag 6 januari 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Toen ik een straat zocht met de letter K leek me de Korianderstraat heel geschikt. Ik keek op Google Maps en zag: “een straat met 3 flats en een aantal rijtjeswoningen”. Maar toen ik daar fietste bleek al snel dat ik het fout had gezien. Die woningen en 2 flats staan aan de Kalmoesstraat. Daarom heb ik maar het Korianderplein toegevoegd in de beschrijving. “Twee voor de prijs van één” is het dus geworden.

De Mheen

De Korianderstraat ligt in de wijk “De Mheen” in een buurt met straten (en dus 1 plein) met kruidennamen. Misschien vraag je je af: “waar komt die naam “Mheen” vandaan? Mheen komt van gemeen. Maar het betekent niet kwaadaardig, vals of achterbaks. Nee: het staat voor “gemeenschappelijk”. Want vroeger, en dus ook op deze plek in Apeldoorn, hadden veel boeren een groot stuk land gemeenschappelijk. Blijkbaar vond men bij de naamgeving van de dingen in buurt die naam Mheen belangrijk. Er is een Mheenpark, winkelcentrum “De Mheen” en ook nog een basisschool “De Mheen”.

Zoals ik in het begin van het artikel al vertelde: de Korianderstraat is een straat waar maar 3 woontorens met appartementen staan. Gebouwd in 1973, dus 50 jaar oud. Maar de huizen zien er mooi uit en zijn blijkbaar heel populair: op Funda waren alleen verkochte exemplaren te vinden! Maar om alleen een blog te schrijven over deze 3 woontorens? Dan wordt het een wel erg kort stukje. Daarom besloot ik: “ik doe ook maar het Korianderplein er bij”.

Het Korianderplein

Het is zo dat het Korianderplein en “Winkelcentrum de Mheen” eigenlijk precies hetzelfde zijn. Ik kom niet vaak op dat winkelcentrum, maar er zitten leuke winkels die je in Apeldoorn verder niet vindt. Er staan maar liefst met 19 winkels en restaurants op de website van het Winkelcentrum. Wanneer ik foto’s aan het maken ben voor de blog vraagt iemand soms: “Wat bent u aan het doen?” Tja – foto’s maken he? Dan leg ik uit dat ik elke maand een stukje over een straat schrijf op Apeldoorn Direct. De man ,uit de kledingreparatiezaak “Classic”, zag me ook foto’s en nodigde me even uit in zijn zaak. Hij legde uit: “Ik repareer niet alleen kleding, maar verander ook kleding: korter, nauwer, wijder maken: dat kan allemaal. Maar zelfs een nieuwe rits in een tent zetten kan ik voor klanten doen”. “Wilt u er even bij zetten dat mijn zaak naast Charly zit? Dan kunnen mensen me beter vinden”. En ja hoor – ik ben de beroerdste niet, dus: bij dezen!.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!