Kijk op de wijk: Lariks- Dennen- en Sparrenbos

Vrijdag 8 november 2019

Door Jos Jansen of Lorkeers

Lariks-, Dennen- en Sparrenbos. Ja, zo maar 3 straten in de blog van de maand. Zoals vaker kwam ik er op de fiets langs en dacht meteen: ,,Daar zit wel een blog in.”

Een heel nieuwe buurt in Apeldoorn: zo mag je de 4 straten in dit rijtje wel noemen. Vier? Ja – volgende maand komt de 4e die qua naam ‘Een beetje anders is dan deze 3’.

Weet jij waar deze straten liggen? Het zijn zijweggetjes van de Groene Voorwaarts. Groene Voorwaarts? Denk je dat nu? De Groene Voorwaarts bevindt zich recht tegenover de Americahal. Nog wel, want deze zal binnenkort gesloopt gaan worden.

Het lijkt me wel grappig te wonen aan een straat die Sparrenbos heet. Geef je je adres op: ,,Ik woon aan het Sparrenbos in Apeldoorn.” De reactie van de andere kant stel ik me dan zo voor: ,,Ja hallo – Sparrenbos in Apeldoorn. Hoeveel sparrenbossen zijn er in Apeldoorn? En hoe vind ik dat dan?” Een heel logische reactie, lijkt me.

Maar toch, vind ik zelf, heeft de straatnaamcommissie, die deze namen bedacht, goed zijn werk gedaan. Want die straten zijn gelegen in een gebied dat deel uitmaakte van Het Apeldoornsche Bosch. Dus kunnen straten met ‘bos’ aan het eind heel goed een plaatsje hier vinden.

Je las in de vorige alinea: Apeldoornsche Bosch dus echt met 2 keer ‘sch’. Hoe kwam dat gebied aan die naam? Een Amsterdamse Joodse instelling kocht dit gebied begin 1900. Er waren jarenlang patiënten gehuisvest. Maar ieder weet hoe het afliep. Bijna niemand van de toenmalige bewoners overleefde de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig heet de instelling die er gevestigd is ’s Heeren Loo. De instellingen op zorggebied veranderen met de tijd. Werden eerst mensen apart van de samenleving verpleegd: ,,Dat is veel rustiger voor hen, dus beter” veranderde in ,,Ze moeten zo veel mogelijk meedoen met iedereen”. Dus de behoefte aan grond werd minder. Er kwam ruimte vrij een aantal straten. En die kregen dus de namen die ik in deze blog behandel.

Ik roemde in het begin het werk van de straatnamencommissie. Maar toch, klein puntje van kritiek kan wel .Wie kent het ezelsbruggetje waarmee je kunt zien met welke naaldboom je van doen hebt? Lariks: legio, den: duo en spar: solo. Dus een Lariks heeft veel naalden in groepjes bij elkaar, bij de den staan de naalden met zijn tweetjes en bij de spar staan de naalden los van elkaar. De straten staan ook niet echt in een ‘logische volgorde’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!