Kijk op de Wijk: Loudonstraat

Vrijdag 10 februari 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Bij de “Kijk op de Wijk” van februari 2023 is de letter L aan de beurt. “Ik neem een straat uit een buurt die ik nog nooit gedaan heb” nam ik me voor. Ik kwam uit bij de Loudonstraat in het Staatsliedenkwartier.

Eerlijk gezegd had ik geen idee wie Loudon was: “een staatsman blijkbaar, want anders zou hij geen straat krijgen in het Staatsliedenkwartier….”. Een  “Hij”, want ik heb ijverig gespeurd onder de staatsliedennamen in deze buurt en geen staatsvrouw kunnen ontdekken.

Maar waarom kreeg hij een straat in het Staatsliedenkwartier op zijn naam. Lastig zoeken omdat er geen voorletters bij de naam staan. Blijkbaar werd dat niet nodig geacht in 1957 toen “het laatste deel van de 1e Wormenseweg de naam Loudonstraat” kreeg. Dit vond ik in de raadsnotulen:  Loudonstraat (Apd-Zuid). Raadsbesluit 31-10-1957 nr.456: het laatste gedeelte van de 1e Wormenseweg te weten van de Snipweg af zal heten Loudonstraat.

Maar de echte naamgever opsporen bleek niet eenvoudig. Het was in 1957 ook al gewoonte straten niet naar levende mensen te noemen. Dus hij moest dan al wel enige tijd overleden zijn. Dan vond ik in de gemeente Enschede toch een “Minister Loudonstraat”. Die moet het toch wel zijn? Blijkbaar in 1955 overleden en werd er kort na zijn dood al een straat naar hem genoemd.

Ik fietste door deze straat om foto’s te maken op een niet zo handig moment: er werd in de berm gewerkt aan vernieuwing van gas- en waterleidingen. Dus in het begin veel borden langs en ook voor de weg: “niet inrijden”. Maar met de fiets was volgens mij ruimte genoeg, dus ik trok mij van dit bord niets aan.

De huizen in deze straat zijn niet “12 in een dozijn”. Het overgrote deel van de huizen is niet een kopie van een voorgaand of volgend huis. Mooie mix van allerlei typen, waarin ook de “typisch Apeldoornse gebroken kap”. Maar is dat wel zo typisch Apeldoorns? Lees voor een antwoord op deze vraag de blog van volgende maand!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!