Kijk op de wijk: Mantelmeeuw

Vrijdag 7 september 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

De straat van de maand is zeker niet genoemd naar een typisch Apeldoornse vogel: mantelmeeuwen komen van nature niet voor in Apeldoorn. Als ik naar ons mooie storp fiets kom ik langs deze straat. Nieuwsgierig als ik ben, dacht ik: “Wat voor soort beest is dat nou, zo’n mantelmeeuw”. Want eerlijk gezegd: ik had er nog nooit van gehoord en vermoedde zelfs dat het een fantasienaam zou zijn. Maar er blijken twee soorten mantelmeeuwen te zijn: de grote mantelmeeuw en de kleine mantelmeeuw. De grote is zelfs de grootste soort meeuw: 74 cm. Lang en een spanwijdte van ongeveer 1.5 meter volgens Wikipedia. Maar omdat het maar zo’n klein straatje is zal het wel genoemd zijn naar de kleine mantelmeeuw. Die is maar 53 centimeter lang en leeft vooral van zeevis en zwemkrabben: daarom zal deze vogel niet in Apeldoorn voorkomen.

Wat is het voor straatje eigenlijk? Even googelen en je komt op de site van de Passarel. Het blijkt een bijzondere zijn: één straat met 3 gebouwen, verdeeld in appartementen, allemaal in eigendom van de stichting de Passarel.

De gebouwen samen vormen een woonvorm voor volwassen bewoners die alleen of met zijn tweeën in een appartement wonen. Bijzondere appartementen want “er is geen appartement hetzelfde”. Er is altijd een begeleider aanwezig en daarom is, wat mij betreft de naam “Mantelmeeuw” toch goed gekozen: het heeft immers toch iets van “mantelzorg”? Of is dat een raar idee van mij?

Er staat in het stukje op de website van de Passarel “in deze wijk vol historie” want de historie van dit gebiedje is inderdaad interessant! Eigenlijk is de straat gewoon een aftakking van de Aalscholverweg. Die Aalscholverweg bestaat nog helemaal niet zo heel lang hoor: pas op 30 augustus 1956 kreeg de straat deze naam. Daarvoor heette de straat Papierweg. Tja – de hele buurt kreeg vogelnamen he? Dus ook die Papierweg moest een andere naam krijgen. Er was eerst gedacht over Boomkruiperweg – maar blijkbaar waren tegen die naam toch bezwaren en kreeg de naam Aalscholverweg de voorkeur. De naam Papierweg was al wel heel oud: de weg kreeg deze naam in augustus 1913. Al met al een heel mooi straatje met bijzondere woningen – mooie gebouwen, gebouwd voor een instelling die op deze plek zorgt voor een deel van hun cliënten in de gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!