Kijk op de Wijk: Mariastraat

Vrijdag 9 juli 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Wie kent deze straat niet? Een van de zijstraten van de Hoofdstraat richting de Nieuwstraat. Deze straat begint ongeveer bij het Raadhuisplein.

Afslaan

Bij het maken van foto’s bleek deze straat veel langer dan ik wist… Normaal gesproken kom ik via de Nieuwstraat en sla rechtsaf de Mariastraat in, richting het centrum. Nou ja… ‘afslaan’; ik stap eerst af en loop dan met mijn fiets naar de fietsenstalling. Na het stallen van de fiets ga ik richting centrum. Want bijna nooit is de Mariastraat een bestemming van mij. ‘Bijna nooit’ is het mijn bestemming want soms kom ik toch ergens anders in de Mariastraat, maar dan niet richting Raadhuisplein maar het stukje straat tussen de Nieuwstraat en de hoek van de Rustenburgstraat. Mijn bestemming is dan een heel aantrekkelijke straatje voor gasten van het Apeldoorns Gidsen Collectief; de Korte Nieuwstraat.

Mariastraat

Maar over de zijstraten gaat het niet, het gaat om de Mariastraat! Het is wel een mooie en gevarieerde straat. Ik begin bij de het begin, namelijk vanaf de Hoofdstraat. Dan begin je bij een aantal winkelpanden. Winkels zijn het niet altijd; heel veel leegstaand in deze straat helaas. Dan kom je in een stukje Mariastraat tot aan de Rustenburgstraat; vrij standaard huizen. En daarna? Je komt vrijwel meteen een veel jonger gebouw tegen van ‘De Klup’, activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vervolgens komen echt mooie Apeldoornse huisjes. Sommige kunnen wel een likje verf of nog meer verbeteringen gebruiken, maar het zijn wel huisjes met karakter. Ik denk zelf niet iets voor een toeristische rondleiding, maar het lijkt me toch een prima straatje om te wonen. En dan aan het eind van de straat kom je uit op de Wilhelmina Druckerstraat. Oei, bijna vergeten iets over de oorsprong van de naam ‘Mariastraat’ te zeggen! Deze straat is genoemd naar de Mariakerk die ooit op het Raadhuisplein stond. Nu zijn alleen de contouren nog zichtbaar, aangegeven door bronzen strips.

Geschiedenis

Deze Mariakerk heeft wel een lange historie. Het begin is onbekend, misschien al wel zo rond het jaar 1100? Een precieze datum van de bouw van die kerk is onbekend. Maar hoe lang heet deze straat dan ‘Mariastraat’? Dat is niet helemaal duidelijk. In de gemeenteraad van 18 november 1879 wordt deze straat al wel genoemd. Het is dus een straat met 2 gezichten; winkelstraat en gewoon een woonstraat. Een prettig afwisselende straat in het centrum met een naam die verwijst naar een gebouw uit het verleden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!