Kijk op de Wijk: Noord

Vrijdag 7 april 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Toen ik de volgende straat zocht voor de “kijk op de wijk” koos ik deze straat. Waarom? Ik vond de naam van deze straat uit de lijst van straten in Apeldoorn wel grappig: een straat in Apeldoorn Zuid die Noord heet. Want door de uitleg in de lijst zag ik meteen: ah – dat moet in het Rivierenkwartier zijn. De uitleg die  gegeven wordt is: Noordgetijrivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Het verhaal dat verscheen toen ik op “Noord” klikte snapte ik wel een beetje. Maar wat is een “getijrivier”? Ik wist het in ieder geval niet. Het blijkt eigenlijk wel eenvoudig: het is een rivier met invloed van getijden: dus van eb en vloed. Conclusie: de rivier Noord mondt uit in de Noordzee.

Wanneer je op de link “Noord” klikt kun je het verhaal over de rivier en de loop daarvan lezen. Een heel lang verhaal waar maar eens uit blijkt: “je moet er op studeren voordat je snapt hoe die riviernamen in elkaar zitten”.

Over de straat zelf kan ik kort zijn, eigenlijk net zo kort als de naam. De straat is een zijstraatje van de Lekstraat en loopt in de richting van de Kayersdijk. Zijstraatje: want de Noord is maar net iets langer dan 100 meter.

Aan de straat staat één flatgebouw met 12 appartementen. Uit de “interactieve kaart met de leeftijd van gebouwen in Nederland” blijkt: in 1964 werd dit gebouw neergezet. Ongeveer tegelijk met alle huizen/gebouwen in deze buurt.

Voor het maken van de foto’s moest ik eerst zoeken op Google Maps. Maar Noord, Apeldoorn? Nee: dat ging niet goed de straat die ik zocht. Ik kwam in Apeldoorn Noord uit. Helemaal de andere kant van Apeldoorn dus…. Maar ik ben niet voor één gat te vangen. Zoeken op Noord 1, Apeldoorn wees me al snel in de goede richting.

Voor de volgende straat had ik geen Google Maps nodig. Want ik loop eigenlijk elk jaar wel minstens één keer door de straat. Welke straat dat is? Natuurlijk een straat waarvan de naam begint met een O!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!