Kijk op de Wijk: Permekestraat

Vrijdag 5 mei 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Je leest tegenwoordig vaak over “chatgpt” – een programma dat antwoord kan geven op allerlei vragen. Om eens uit te zoeken: “hoe goed werkt dat nou” gebruikte ik op deze site de volgende zoekopdracht Schrijf 300 woorden over de Permekestraat in Apeldoorn

Een deel van de eerste paragraaf klopte: de straat is vernoemd naar de Belgische kunstschilder Constant Permeke, die bekend stond om zijn krachtige en expressieve schilderijen.

Maar een ander deel van het artikel sloeg volledig de plank mis: De Permekestraat is een gezellige straat in het noorden van Apeldoorn. De straat heeft een gevarieerd aanbod aan winkels en bedrijven en is daarmee een belangrijke winkelstraat in de buurt. De Permekestraat is natuurlijk niet in Apeldoorn Noord maar bevindt zich in Apeldoorn West, in de wijk Orden. En winkels in de Permekstraat? Als je de foto’s bij de blog bekijkt zie je nergens een winkel….

De chatrobot gaan de mist in met winkelcentrum Ordenplein. Zo worden: “Jumbo Supermarkt, verschillende andere supermarkten en speciaalzaken” genoemd. De winkels liggen wel in de buurt, maar dan moet je echt vanaf de Permekestraat eerst de Ordermolenweg in, Laan van Spitsbergen oversteken en via de Laan van Orden kom je dan in het winkelcentrum. Dus het gevaar dat het zelf schrijven van mijn blog op korte termijn door een computer zal gaan gebeuren is bijzonder klein.

De straat is genoemd naar een Belgische schilder. Logisch voor een straat in de schildersbuurt. Maar hoe is die Belgische schilder in deze buurt terecht gekomen? Ik heb ijverig gezocht maar kom alleen maar Nederlandse schilders in die buurt tegen….. Een theorie van me zelf? De straat kreeg deze naam door Raadsbesluit 10-05-1962 nr.164. Constant Permeke leefde van 31 juli 1886 tot 4 januari 1952. En tien jaar ná het overlijden van Constant werd het denk ik wel passend geacht om een straat naar hem te noemen.

Maar nu even over de straat zelf. Een rustig straatje met een leuk speeltoestel. Ik denk heel prettig gelegen: dicht bij een winkelcentrum met een redelijk divers aanbod, dicht bij uitvalswegen waarmee je snel in andere delen van Apeldoorn kunt komen maar ook de Europaweg naar de A1 is dichtbij.

En Openbaar vervoer? Op loopafstand ben je bij de bushalte op het Ordenplein.

Een rustig straatje op een handige plek in Apeldoorn: niets mis mee!

Zo – de letter P is geweest. Dan is nu, heel logisch, de Q aan de beurt. Voor een blog over een straatnaam beginnend met Q is de keuze erg klein in Apeldoorn. In de lijst van straatnamen in Apeldoorn komt de letter Q zelfs helemaal niet voor. Maar er is toch echt wel een laan waarvan de naam begint met de letter Q hoor!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!