Kijk op de Wijk: Prinsesselaan

Vrijdag 6 september 2019

Door Jos Jansen of Lorkeers

Een laantje eigenlijk, deze Prinsesselaan. Hoeveel van jullie weten deze te vinden? De laan ligt in de parkenbuurt en is een verbinding tussen de Meester van Hasseltlaan en de Catharinalaan.
Is er over deze straat wel wat te vertellen? Ja hoor – bij stadswandelingen in de Parkenbuurt kom ik er langs. Ik vraag de gasten dan: ‘Zien jullie iets speciaals aan deze straat’? Meestal is dat niet het geval.

Ik zal maar eerlijk bekennen: het valt ook steeds minder op. Maar de straat is ooit gebruikt als proefstraatje. Het plan was om de de Hoofdstraat te voorzien van geel asfalt. Maar de gemeente vond: dat moeten we dan maar eerst eens uitproberen. Want hoe ziet het er uit? En is het wel een beetje duurzaam? Dus er werd geel asfalt in deze straat gelegd. Men vond het er goed uitzien en met de duurzaamheid zat het ook wel goed vond met na enige tijd: ongeveer een half jaar volgens mij. Dus het plan werd uitgevoerd: de Hoofdstraat werd voor-zien van geel asfalt.

Een proef nemen is best wel lastig. Want die Prinsesselaan is natuurlijk wel een heel ander soort straat dan de Hoofdstraat. Zo zal het aantal mensen dat door die laan loopt aanzienlijk lager liggen dan de het aantal voetgangers dat de Hoofdstraat gebruikt. En hoeveel auto’s rijden er tegen-woordig nog door de Hoofdstraat? Ik vind zelf dat het asfalt niet erg lang op de Hoofdstraat gelegen heeft. Het viel toch tegen vond ik zelf – vooral die kauwgumplekken die er op kwamen en de andere vlekken. Die waren volgens mij niet meer te verwijderen…

Het asfalt op de Prinsesselaan is ook wel aan vervanging toe, volgens mij. Ik denk zelf zo lang zal duren. De straten in de Parkenbuurt worden nl. voorzien van klinkers. Wanneer wordt deze laan aangepakt? Afwachten maar!

Een vraag waar ik geen antwoord op vond was: Naar welke prinses is deze straat genoemd? Er zijn er velen geweest en er zijn nog steeds veel in Nederland – maar wie heeft deze Prinsesselaan eigenlijk op haar naam? Ik zou het niet weten….

De reeks straten en lanen die met het Oranjeplein van doen hebben loopt bijna ten einde. Nog één aflevering komt er. En daarna? Ik ben me al wel aan het beraden. Misschien deze keer een geen ’themareeks’, maar een reeks willekeurige straten. Misschien bijzondere straatnamen? Welke straat / straten zullen het worden? Afwachten maar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!