Kijk op de wijk: PWA-laan

Vrijdag 11 oktober 2019

Door Jos Jansen of Lorkeers

Sommige straatnamen zijn wel erg lang. Daar wordt dan meestal snel een oplossing voor gevonden. Want de volledige naam van de PWA-laan is natuurlijk Prins Willem Alexanderlaan. De straat heeft niet zo’n heel lange historie. Dat is uit de naam al wel af te leiden: Prins Willem Alexander werd op 27 april 1967 geboren. Dus de straatnaam kan niet van vóór die tijd zijn, toch?

Of lager er vroeger een andere straat die nu de naam PWA-laan kreeg? Dus maar eens in de oude kaarten gedoken. Het komt erop neer: er was heel lange tijd gewoon geen straat/laan daar. De Brinklaan liep toen heel anders, maar zeker niet op de plek van de huidige PWA-laan. Je kunt hoog-uit zeggen dat de oude Waterloseweg deels op die plek lag. Maar waarom is die PWA-laan daar dan gekomen? Zullen we even teruggaan naar die tijd? Apeldoorners die het meemaakten zullen zeggen: ,,Liever niet”. Vooral de mensen die politiek actief waren in die tijd zullen het liever achter zich laten.

Welke tijd was het dan? De tijd van het roemruchte “City-plan” dat gemaakt was met het idee: “Apeldoorn wordt de schrijftafel van Nederland en neemt de taak van Den Haag grotendeels over”. Er zou een giga-stad ontstaan met meer dan 200.000 inwoners. Beekbergen en Vaassen zouden vastgroeien aan Apeldoorn en satellietsteden worden. Er zou een vierbaansweg dwars door Apeldoorn aangelegd worden. De bebouwing langs de Loolaan zou verdwijnen, dus ook de Grote Kerk. Ook zou er een grote zijweg komen op die 4-baansweg. Die werd wel aangelegd: dat is de huidige PWA-laan.

Maar het ging allemaal niet door: het voorsorteren van Apeldoorn op de plannen bleek tevergeefs: Den Haag nam een andere afslag en de ministeries bleven waar ze waren. Apeldoorn bleef met veel grond zitten, hele stukken van de binnenstad waren alvast platgegooid en moesten opnieuw ingevuld worden. Maar hoe? De gemeente zat op zwart zaad: er was veel grond aangekocht met het idee dat dit later met winst doorverkocht kon worden. Maar dat ging niet door. De invulling van de open plekken heeft heel lang geduurd.

Mensen met nostalgische gedachten over de PWA-laan hebben dit denk ik aan de Sparta. Roem-rucht fiets, bromfiets- en motormerk met Apeldoornse roots. Dat bedrijf zat aan de PWA-laan, maar is nu verhuisd naar de Wilmersdorf.

Dit was voorlopige de laatste keer met “Oranje” als onderwerp. Volgende keer neem ik jullie mee naar het bos!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!