Kijk op de wijk: Reigersweg

Vrijdag 3 augustus 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

Omdat deze blog over Apeldoorn gaat is het eerste waar ik aan denk als ik een nieuwe straat kies: heeft deze straat met Apeldoorn te maken en zo ja: hoe? Niet dat het per se nodig is maar ja: het is wel zo mooi he? En heeft een reiger met Apeldoorn te maken? Tja – misschien herinner je de blog over de Valkenberglaan. Van een “berg” in die laan werd met valken gejaagd. En waarop werd gejaagd? Inderdaad op reigers! Dus reigers hebben wel een klein beetje met Apeldoorn te maken. Nou ja – een beetje met de “veren” erbij gesleept maar toch.

Zo op het oog lijkt het een doodnormale straat – maar als ik in een document kijk met de historie van heel veel Apeldoornse straatnamen dan blijkt er toch wel iets bijzonders aan de hand.

Bij raadsbesluit van 15-10-1912 werd de weg van Arnhemscheweg naar 1e en 2e Wormenscheweg genoemd Reigersweg. Maar nog geen jaar later werd al een ander besluit genomen: op 22-08-1913 werd de weg van 2e Wormenscheweg tot Kanaaldijk genoemd Reigersweg. Daarna duurde het heel lang maar op 30-08-1956 werd voorstelnr.467 aangenomen: de Reigersweg loopt van de Arnhemseweg tot de Kaijersdijk.

Waarom al die besluiten nou echt nodig waren? De omgeving van de Reigersweg veranderde begin 1900 nogal: van boerenland – “De Wornumsche Enk” – werd het bebouwd gebied: de arbeiders die massaal Apeldoorn kozen als plaats om te werken hadden onderdak nodig en daarom werd die enk in rap tempo volgebouwd.  Er werden niet alleen woningen gebouwd: er kwam ook een fabriek: Nedcos : voluit “De Nederlandse Cocosfabriek”. In het bedrijf werden cocosvezels verwerkt tot kokosmatten. Het was niet zo’n geliefde werkgever: lawaai, stof en vooral ook stank maakten het werken in de fabriek niet geliefd. “Als ik denk aan de Nedcos dan ruik ik weer die azijnlucht die de fabriek verspreidde” lees ik vaak op facebook. En omdat er geen Nederlanders gevonden werden kwamen er gastarbeiders: Italiaanse en Turkse mensen werden in dienst genomen. Maar helaas: ook deze fabriek heeft het loodje gelegd: synthetische vloerbedekking werd populair en de fabriek ging failliet. Van de fabriek is helemaal niets terug te vinden aan deze weg: de gebouwen werden gesloopt….

Voor de rest is het geen bijzondere weg, deze Reigersweg. Maar het is wel één van de weinige wegen die helemaal doorloopt van Kayersdijk naar Arnhemseweg: daarom is deze weg van ruim 1 kilometer volgens mij de langste in deze omgeving.

Volgende maand nog één vogel – daarna ga ik weer over op een nieuw onderwerp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!