Kijk op de wijk: Schubertplein

Vrijdag 8 september 2017

Door Jos Jansen of Lorkeers

De laatste paar maanden heb ik me verdiept in de pleinen van Apeldoorn. Als ik eerlijk ben maken die me niet echt blij. Want veel pleinen bieden alleen parkeerplein met weinig ruimte voor andere leuke / mooie dingen. Het plein van de maand, het Schubertplein, is ook zo’n parkeerplein.

Het valt niet te ontkennen dat toch ook wel handig is: zo lekker dicht bij die supermarkt parkeren? En niet alleen de supermarkt is lekker dichtbij: er zitten nog veel meer winkels en bedrijven in de buurt van het plein. Er wordt echter niet alleen geparkeerd op het plein: op vrijdagochtend (van 8.30 tot 12.30 uur) is er markt op het plein. Altijd handig: een markt in de buurt.

Maar hoe lang bestaat dit plein al? En heeft het er altijd al zo uitgezien. Ik begin eigenlijk altijd mijn zoektochten op de site van de Vereniging Oud Apeldoorn. Op deze pagina zie je een mooie foto uit 1959: het plein staat nog in de steigers. Oh nee – het plein zelf niet natuurlijk: de flats langs het plein. In de jaren tussen 1955 en 1969 – dus in slechts 14 jaar – sprong het aantal inwoners van Apeldoorn omhoog van 90.000 naar 123.000. Meer dan 36% groei. Gigantisch natuurlijk. In die tijd werd Apeldoorn Zuid uit de grond gestampt: Rivierenkwartier en ook het Componistenkwartier werden gebouwd.

De woningnood van na de Tweede Wereldoorlog was heel hoog. ‘Volksvijand nummer 1’ was die woningnood zelfs. Daarom werd in Zuid veel gebouwd. Waar eerst boerderijen waren ontstonden woonwijken. Op het Schubertplein was in de beginjaren een rolschaatsbaan: op internet wordt nog vol nostalgie teruggedacht aan die tijd. Maar ja: het autobezit groeide en groeide. In 1950 was er nog maar één auto per 73 inwoners. Een aantal dat groeide tot één auto per 5.4 inwoners: meer dan 14 keer zo veel. En ja – die auto’s moeten allemaal een plekje hebben he? Dus moest de kinderspeelplaats plaats maken voor blik.

Eén ding is sinds de 60 jaren altijd gebleven op het plein: een mooie assortiment aan winkels. Heel divers – van bakker, bloemist tot verfshop en wijnhandel. Wil je eens weten wat er zoal te koop is rond het Schubertplein: kijk dan even op de website hetschubertplein.nl Maar liefst 27 winkels en bedrijven hebben er een plekje. En: parkeerplaats is er bijna altijd op het Schubertplein of een van de omliggende straten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!