Kijk op de Wijk: Seminarielaan

Vrijdag 5 maart 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

De gewoonte om over 5 á 6 straten van één thema te schrijven en dan weer eens een nieuw onderwerp op te pakken heb ik ook nu aangehouden. De vorige serie duurde voor mij al lang genoeg. Dus er moest een nieuw onderwerp gezocht worden.

Seminarie

Maar welk thema zou ik dan nu kiezen? Bij het maken van de foto’s voor Arie Liemanlaan kwam ik door de Seminarielaan. Daar kreeg ik het idee: “Als ik nu eens een serie schrijf over straten genoemd naar gebouwen”? Een lijstje met namen was al snel gemaakt. Daar kan ik dus wel wat mee. De Seminarielaan ligt, zoals de naam al aangeeft, bij het seminarie. Dit seminarie lag aan de Arnhemseweg. Tegenwoordig is het gebouw niet meer in gebruik als seminarie.

Het oorspronkelijk doel van het seminarie was een ‘vooropleiding’ voor de priesteropleiding. Daarom kreeg het seminarie in Apeldoorn ook de naam kleinseminarie. De aanduiding ‘klein’ slaat niet op de grootte van het gebouw. Dat is echt wel imposant! Maar de naam ‘klein’ geeft aan dat het de vooropleiding is vóór het grootseminarie waar je de eigenlijke priesteropleiding zou kunnen doen.

Nieuw leven

De naam kleinseminarie verwarde de Apeldoornse burgemeester Quarles van Ufford toch wel. “Als dit een kleinseminarie is, hoe groot is dan eigenlijk een grootseminarie wel”?  was de vraag die hij stelde bij de opening van het gebouw in 1935. Het aantal priesterstudenten in Nederland daalde dramatisch. Het aantal werd te klein om hiervoor nog het gebouw in Apeldoorn open te houden.

Zo rond 2010 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: het is tegenwoordig de politieacademie. Als je er langs komt zie je dus geregeld agenten/agentes in opleiding op het terrein rondlopen. Tot voor een paar jaar kon je nog wel over het terrein fietsen om een stukje van je route af te snijden. Maar voor de veiligheid is het tegenwoordig voor publiek afgesloten.

Boek

Het gebouw heeft een grondige opknapbeurt gehad. In totaal 4 mannen van de facilitaire dienst van de politie zijn in de geschiedenis van het gebouw gedoken en hebben een mooi boek geschreven: ‘Van godsdienaar tot wetsdienaar’. Dit boek werd in 2016 gepubliceerd. De werkgroep raakte niet alle boeken kwijt: het restant werd geschonken aan de Vereniging Oud Apeldoorn. Daar is nog een klein aantal boeken op voorraad. Interesse? Stuur een mailtje naar de secretaris van de vereniging, Dik Westerveld: dikwesterveld@upcmail.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!