Kijk op de wijk: Sint-Nicolaas steegje

Vrijdag 9 november 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

Met alle winden meewaaien ligt niet in mijn aard. Maar soms – bij een gunstige wind, ‘waarom niet’?

Ik was op zoek naar een nieuw thema –blokje voor “Kijk op de wijk”. Daarbij kreeg ik deze ingeving: ,,Met dat woord nepnieuws moet ik toch ook iets kunnen voor Apeldoorn Direct?”.

Dus: het thema voor de komende blogs is ‘nepnieuws’. Er zijn vast lezers die denken: nepsnieuws? Wat heeft dat nou met ‘Kijk op de wijk’ te maken?

Nou… ik fiets geregeld door Apeldoorn en kom daar langs straten die niet echt bestaan. Klinkt geheimzinnig misschien, maar dat is het niet. Het zijn straten, steegjes of pleinen die in geen enkel document van de gemeente voorkomen: dus zou je het toch ‘nep’ kunnen noemen?

De bordjes van de ‘nepperds’ zien er wel echt uit: alsof het een ‘gewone straat’ is. Ze zijn aan een gebouw geschroefd of zitten, net als echte borden, op een paal.

Ik begin met een bescheiden steegje dat zich bevindt naast Schotweg 63. Een doodlopend steegje is het: afgesloten door…is het een garage? Nee – daar lijkt het toch niet op: geen garagedeur maar een groot raam sluit de steeg af.

Toch maar even kijken… ‘Museum in de Zevende Hemel’ staat op het raam. En ja: de deur is open! Ik wordt welkom geheten door Jan Bark. Hij stelt zich voor als eigenaar-rondleider van het museum. Een boeiend verteller die Jan: hij vertelt over de geschiedenis van het museum en diverse thema’s. ‘Diverse thema’s’ is zeker van toepassing. Oranjehuis, Pasen, oud speelgoed, kerst en winkelen in vroegere tijden door Jan besproken. Oei!!: vergeet ik toch zo maar de naamgever van het steegje! De collectie van Sint Nicolaas-spullen neemt een grote plaats in bij het museum. Jan verzamelde sinds zijn 7e al. En een deel van de verzameling is te zien. Jan legt uit: ,,Ik houdt van dingen veranderen in mijn museum: ik heb verschillende thema’s door het jaar heen.” Dus let even op zijn  website museumindezevendehemel.nl en kijk: ‘wanneer is het nieuwe thema te zien?’ Een aanrader om eens te bezoeken: dat echt leuke museum aan deze “nepsteeg”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!