Kijk op de Wijk: Stationsstraat

Vrijdag 7 mei 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Het gebouw dat deze straat haar naam gaf bestaat nog: het station Apeldoorn Centrum. Waarom werd die weg aangelegd? Dat had te maken met het station dat op 13 mei 1876 in gebruik werd genomen. Een man met scherp zakelijk inzicht, tegenwoordig zouden we hem een projectontwikkelaar noemen, zorgde hiervoor. H.C. van der Houven van Oordt kocht landgoed de Pasch en wilde daar een mooi villapark laten ontstaan. Hij dacht, geheel terecht: “Als Apeldoorn een station krijgt is het binnen enkele uren vanuit het westen bereikbaar. En die mensen uit het westen willen vast graag in de zuivere Veluwelucht dichtbij het koninklijk huis gaan wonen”.

De Stationsstraat

Maar ja: om vanuit dat station naar het Oranjepark en omgeving te komen moest er wel een weg komen! Want de mensen moesten zich toch enigszins comfortabel van het station naar hun nieuwe woning kunnen begeven. Dus sponsorde van der Houven van Oordt de aanleg van de Stationsweg. Je leest het goed: Stationsweg. Want er stonden in de begintijd van deze weg nog nauwelijks gebouwen aan deze weg. De nieuwe parkenbuurtbewoners gingen de nieuwe Stationsweg gebruiken. Apeldoorn breidde uit en dus kwamen er ook huizen langs deze weg. Dat ging zo snel dat de gemeente al 20 jaar na aanleg van de weg vond: “Dit mag wel een straat genoemd worden”. Dus op 26 juni 1896 werd besloten de Stationsweg vanaf dan Stationsstraat te noemen.

Gebouwen

Als je me nu vraagt eerlijk te zeggen: “Vind je het een mooie straat”? Dan zal ik oprecht zeggen: “Nee: het is niet echt een straat met prachtige panden”. Er staan wel enkele pareltjes tussen want een aantal oudere en mooie gebouwen is gelukkig blijven staan. De Ambachtsschool, het Welkooppand, het kantoor van de Gasfabriek herinneren nog aan vroegere tijden. Maar die andere gebouwen? “Verdozing” wordt in het buitengebied gezegd over dit type gebouwen. En helaas overheersen deze types ook onze Stationsstraat. En dan dat gebouw aan het eind van de Stationsstraat: aan de linkerkant. Het Stadhuis heeft niet alleen bewonderaars zal ik maar heel politiek correct zeggen.

Zal de bebouwing langs deze straat ooit nog mooier worden? Misschien ooit nog eens, later. Maar echt verwachten doe ik het niet. Zolang de panden bewoond zijn of in gebruik als winkel, slaaphuis, rechtbank, bedrijfsverzamelgebouw hebben ze tenminste wel economisch nut. Dan is er denk ik ook geen reden om het uiterlijk te veranderen. We zullen het er maar mee doen, met deze Stationsstraat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!