Kijk op de Wijk: Tomatenlaan

Vrijdag 8 september 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Deze laan ligt in de wijk Zevenhuizen en verbindt de Aalbessenlaan met de Frambozenlaan. Je zou dus zeggen: “aha de fruitbuurt”. Maar… is een tomaat wel fruit? of is het een groente? Op Veggipedia vond ik: “Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente.” Een bijzonder ding dus, die tomaat.

Maar dan: de Tomatenlaan. Is deze straat ook zo bijzonder? Om eerlijk te zijn: nee, het is een heel normale Apeldoornse straat. Via deze link vind je de Tomatenlaan en constateer je: “aha – alle huizen gebouwd in 1985”. Een keurige straat met een mooi speeltuintje erbij: niets mis mee. Dus nee: zeker niet apart.

Maar toch: wat nu heel normaal is vinden we later misschien bijzonder. Zo staat in het Openluchtmuseum in Arnhem sinds kort een rijtje doorzonwoningen. “Typisch voor de jaren 70 in de 20e eeuw”: dus heel normaal in die tijd. Maar toch wel bijzonder vinden deskundigen nu. Dus wie weet?

Maar er is wel iets bijzonders met deze straat: er ontbreken een aantal huizen, en wel huisnummers: 1, 2, 3 en 5. Waarom? Ik heb wel eens gehoord dat de gemeente dacht: “die huizen komen er later”. En dat dit vanwege verandering van plannen toch niet door ging. Maar of dat hier ook zo is?

Nog even over de foto’s bij deze blog. Ik heb de gewoonte “alvast in het voren te werken” en dus bij het maken van foto’s voor een blog ook alvast andere straten mee te nemen in de route die ik fiets. De foto’s bij deze blog werden al gemaakt in april 2022. Dus het kan maar zo zijn dat je een auto die je al lang niet meer hebt toch nog op de foto ziet staan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!