Kijk op de Wijk: Uilenweg

Vrijdag 13 oktober 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Uilenweg

Wanneer ik zoek naar een volgende straat uit deze “A-B-C reeks” kijk ik altijd op deze pagina van Wikipedia.

En dan zie je meteen: “de keuze is niet reuze”: Ugchelseweg, Uilenweg en Uraniumweg. Tja: welke kies ik dan? Ik was nog niet vaak in de vogelbuurt voor de blog, dus daarom naar de Uilenweg voor foto’s

De straat ligt heel logisch in de vogelbuurt. En wel tussen de Eksterweg en Gaaiweg. Een kort recht toe recht aan straatje met aan beide kanten 10 huizen: dus 20 in totaal. Deze weg werd in de jaren 50 van de vorige eeuw aangelegd. Keurig onderhouden huizen met nog veel groen in de voortuinen.

Mocht je je afvragen: “wat zou een huis in deze straat kosten”? Dan is een kijkje op de site: wozwaardeloket.nl een handige keuze. Je kunt daar gratis bekijken wat de meest recente WOZ-waarde van huizen is. Klik op de link en je komt in de Uilenweg terecht. En wat blijkt? de waarde ligt op 1 januari 2022 tussen de 240.000 en 282.000 euro.

Maar dan even over  Uilenweg en vogelbuurt. Mijn vorige baan was systeembeheerder. Ik hoorde ooit van iemand: “een goede systeembeheerder is lui”. Hij bedoelde: “als een systeembeheerder dingen kan automatiseren dan zal hij dat zeker doen”. Maar wat heeft dat met “vogelbuurt” te maken. Wel: er is slechts één Uilenweg. Terwijl ik er met enig googelen achter kwam: “er zijn in de wereld meer dan 230 uilensoorten”. Dus ze hadden gewoon de hele vogelbuurt een uilennaam kunnen geven! Dat zou dan wel een heel bijzondere buurt geworden zijn. Niet dat de huizen plotseling heel anders waren qua uiterlijk, maar qua naam? Er is vast geen stad (sorry Apeldoorners: dorp) waar een wijk met alleen uilennamen bestaat! Misschien zou de buurt dan wel opgenomen zijn in het Guiness book of records?
Misschien vraag je je dan wel af: “wat zijn nou al die soorten uilen”? Tja – ik mag maar rond de 400 woorden gebruiken in deze blog en als ik dan alleen al 230 uilensoorten ga opnoemen? Dan wordt de blog veel te lang he? En wie zou het dan nog gaan lezen?

Maar ik kan het niet laten en ga toch enkele soorten opnemen: kerkuil, velduil, steenuil. dwergooruil, sneeuwuil, grasuil en bermudazaaguil. Maar in de lijst die ik vond staat ook: oehoe. Dit is wel een uil maar deze naam als straatnaam gebruiken? Zou ik zelf, als ik in de straatnamencommissie zat, niet goedkeuren. Ik zie het zo voor me: “in welke straat woont u”: “Oehoe”…. en aan de andere kant van de lijn klinkt vast een schaterende lach….. nee – gewoon alleen straatnamen die eindigen op uil! Dat zou voor mijn genoeg zijn! Maar ja – een voorstel om alle straatnamen in het vogelkwartier een andere naam te geven gaat het vast niet halen. Daarom: we laten het bij alleen maar de Uilenweg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!