Kijk op de Wijk: Van Haersma de Withlaan

Vrijdag 10 november 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Misschien verbaast het u dat deze straat door mij bij de V gebruikt wordt. Gewoonlijk zou deze straat toch onder de H van Haersma komen? Ja: volgens Nederlandse gewoonte wel. Maar ik heb ooit voor een Zweeds bedrijf gewerkt en die sorteerde namen op een volgorde zonder rekening te houden met voorvoegsels. Dus “de Boer” onder de d, “van der Valk” onder de V. Er was keuze genoeg in de stratenlijst met V: maar liefst 67!. Maar dat komt ook doordat “van / van der “ onder de letter V staan.

De vorige blog ging over de Uilenweg met maar 20 huizen. Ook met deze straat is wat bijzonders aan de hand.  Er staan maar 15 huizen in deze laan en allemaal staan ze aan één kant van de  straat. Waarom is dat zo? Dat is vanwege het Prinsenpark. Dat ligt aan de ene zuid-west kant van deze laan.

Deze laan kreeg in 1909 haar naam. Genoemd naar mevrouw douairière Van Haersma de With. Douairière? Ja – adellijke dames worden geen weduwe maar douairière genoemd.

En waarom kreeg deze laan de naam van deze weduwe? Mevrouw bewoonde destijds Marialust. Ze liet een deel van het landgoed bebouwen. Daarom onder andere de laan van deze blog hier in de Parkenbuurt. Ook liet ze, ter verfraaiing van de buurt het Prinsenpark aanleggen. Een Apeldoornse gewoonte was destijds dat de “projectontwikkelaar” een straat liet aanleggen op eigen kosten. Maar daarna werd de straat aan de gemeente geschonken met als bepaling: “de straat moet mijn naam (of die van een familielid) krijgen”. Zo kregen de Frederikslaan, Mariannalaan en Louisalaan  hun naam: ze waren kinderen en echtgenote van projectontwikkelaar van Muijden die deze straten aan liet leggen.

Maar nu genoeg over de historie. Hoe ziet deze straat er nu uit? Zoals ik al zei: aan één kant huizen en aan de andere kant Prinsenpark. Een heerlijk rustige laan in de Parkenbuurt. De huizen in deze laan zijn volgens de website kadastralekaart.com gebouwd tussen 1922 en 1975. “Gemiddeld in 1940: dus relatief oud”. Maar oud is zeker niet lelijk. De huizen zien er zonder uitzondering prachtig uit.

Mijn volgende blog zal gaan over de letter W: ook keus genoeg: 52 stuks. X en Y? nee: geen straten in Apeldoorn met deze letters. Maar gelukkig genoeg Z-mogelijkheden: 26 maar liefst.

En daarna? wat komt er na de letter Z? Deze paragraaf is door mij bewust geschreven in de straat met de letter V. De V is ook van vertrek. Ik kondig nu vast het vertrek als blogger van deze rubriek aan. Tot nu toe zijn er 98 blogs verschenen. Dus totaal zal het aantal op 100 komen. Een mooi aantal en een mooi punt om te stoppen. Ik heb het meestal met plezier gedaan en genoten van de reacties van lezers die via Facebook op het linkje reageerden. Maar aan alles komt een einde en zo ook mijn bijdrage aan Apeldoorndirect.nl voor de rubriek “Kijk op de Wijk”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!