Kijk op de Wijk: Nieuwendijk

Vrijdag 8 april 2016

Door Jos Jansen of Lorkeers

Zoals ik vorige maand aangaf: al fietsend door Apeldoorn doe ik vaak een idee op voor de komende blog. Vorige keer werd de Kalverstraat besproken: hierover fiets ik geregeld vanuit de stad naar huis. Maar als ik vanuit de Maten naar bijvoorbeeld de Asselsestraat ga, fiets ik vaak via de Nieuwendijk. Of dat de kortste route is? Geen idee…maar het is wel een handige route vind ik: als je door de Hofstraat fietst lopen er meer mensen op het fietspad dan op de stoep.

Allereerst eens over de herkomst van de naam Nieuwendijk. Eerlijk gezegd: geen idee. Ik heb wel het idee dat het misschien van Amsterdam afgekeken is? Daar liggen de Nieuwenwijk en Kalverstraat ook dicht bij elkaar, dus  ‘dat willen we in Apeldoorn ook’ ? Misschien hebben de lezers van de blog een idee?  Ik ben natuurlijk wel aan het zoeken geweest en kwam in de raadsnotulen van december 1919 de naam Nieuwendijk tegen. Daarbij in de buurt een aantal straten die niet meer bestaan: Alexandrinalaan, Nieuwe Hofstraat, Korte Kalverstraat en Koninginneweg.

In het lijstje staan niet de Chris Wegerifstraat die ik vorige keer besprak. En ook niet de Kortebeinstraat. Dat is een straatnaam met een hele historie. Genoemd naar de heer Kortebein die aan de Brinklaan zijn winkel had. Een winkel waar sommige mensen toch wel heel levendige herinneringen aan hebben zag ik op de site van de Oud Apeldoorn. Daar staat een mooi verhaal met een prachtig tijdsbeeld: Kruidenier Kortebein.

De herinneringen aan Kortebein worden ook nog levendig gehouden door een bruggetje dat na de renovatie in het toenmalige Brinkpark gemaakt werd. Ter herinnering aan Dhr. Kortebein wordt dit bruggetje ‘Kortebeinsbrug’ genoemd. Het schijnt dat vroeger al een Kortebeinsbrug was ter plaatse: is er misschien iemand die een foto van die oude brug heeft?
Zo, ik fiets weer verder, de Nieuwstraat in. Op zoek naar verdere inspiratie voor de blog van volgende maand.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!