Kijk op de Wijk: Oranjepark

Vrijdag 6 mei 2016

Door Jos Jansen of Lorkeers

Er is er één jarig hoera, hoera! Ja, op de foto’s bij deze blog is er inderdaad iemand jarig: Koning Willem Alexander. Maar er staat nog iets op de foto’s dat binnenkort jarig is. En het vierde al veel meer verjaardagen dan de 49 van Willem Alexander. Op 13 mei aanstaande is het Oranjepark jarig! Op die dag werd door Koning Willem III het station de Stationsstraat en het Oranjepark geopend.

De geschiedenis begon met de aankoop van Landgoed “De Pasch” door een projectontwikkelaar: van der Houven van Oordt. Hij wilde van het gebied een heel aantrekkelijke wijk maken om te wonen. Daarom werden een paar tuinarchitecten in de arm genomen die een park ontwierpen. Verder had Van der Houven van Oord bedacht: “Dit dorp is nauw verbonden aan het Koningshuis. En door de nieuwe park een Oranjetintje te geven wordt het nog aantrekkelijker voor mogelijke nieuwe bewoners”. Daarom vroeg hij aan Koning Willem III toestemming de naam “Oranjepark” te gebruiken voor het aan te leggen park. Willem III had die dag een goede bui (gebeurde niet altijd) en stond het gebruik welwillend toe.

Op 13 mei 1876 was het zo ver. Het station was klaar en het park was aangelegd. Ook de Stationsweg (later Stationsstraat geworden) tussen station en Parkenbuurt was gereed. Koning Willem III opende dat allemaal in één dag. Het was een groot feest: de Burgemeester had de inwoners van Apeldoorn uitgenodigd om die dag te vlaggen.

Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl: “alsof het door de natuur zo gevormd is”. Dus geen kaarsrechte wegen, vijvers en haagjes zoals de Fransen doen om hun macht over de natuur tot uitdrukking te brengen­. Bij die Engelse landschapsstijl horen vijvers met mooie krommingen, verschillende soorten bomen en diverse “versieringen”: bruggetjes , beelden en soms een paviljoentje.

In 1892 vertrok van der Houven van Oordt naar Arnhem: het project “Parkenbuurt” was klaar vond hij en hij ging zich richten op weer een nieuwe onderneming. Als dank liet de Vereniging tot Veraangenaming van het Verblijf een bank voor hem opstellen in het Oranjepark. Oo­­k mooi dat de gemeente ter herinnering aan van der Houven van Oordt een laantje langs het Oranjepark van zijn naam voorzag. Ik vertelde “geen kaarsrechte wegen bij de Engelse landschapsstijl” maar helaas…: dit laantje is zo kort dat er geen bocht in te maken viel…

En hoe zal die 140-jarige verjaardag nu gevierd worden? Eigenlijk wordt het niet gevierd: er zal geen vlag uithangen voor het jarige park, de muziektent zal leeg blijven: de eerste optredens zijn daar op zondagmiddag 22 mei.

Vind je het verhaal over het Oranjepark leuk? En wil je meer horen over de Parkenbuurt waarvan het Oranjepark een eerste aanzet was? Loop dan op 8 mei mee met een wandeling van het Apeldoorns Gidsen Collectief: kijk op http://apeldoornsgidsencollectief.nl/wijkwandelingen/parkenbuurt/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!