Klei proeven op het Christelijk Lyceum

Woensdag 30 november 2016

Door Redactie

Woensdagavond 23 november was het dan zover. In de aula van het Christelijk Lyceum werd na 11 jaar Groot Dictee voor leerlingen van groep 8 nu de eerste editie van Quiz’CL gepresenteerd. In een avondvullend programma maakten de aanstaande brugklassers in quizvorm kennis met alle vakken die ze in de eerste klas van de middelbare school gaan tegenkomen.

De aftrap was voor Ingrid Janmaat, rector van het Christelijk Lyceum. Na haar welkomstwoord werden de presentatoren Manon van Engelen en Bas Schotpoort aan de deelnemers en het in grote getale aanwezige publiek voorgesteld. Nog even een korte uitleg en daarna konden de teams eindelijk aan de slag.

De 48 deelnemers van 24 basisscholen hebben in ruim anderhalf uur hun knappe koppen gebogen over verschillende lastige vraagstukken. Hierbij viel er veel te zien, te horen, te voelen en zelfs te proeven. Gistcellen ontdekken door een microscoop, klei van zand en löss onderscheiden door het in je mond te stoppen, een spectaculaire demonstratie karate bekijken, huiveren bij een proef waar de vonken letterlijk vanaf sprongen en genieten van Justin Biebers ‘What do you mean’? Het gebeurde allemaal woensdagavond onder het toeziend oog van de meegereisde ouders, klasgenootjes en leerkrachten.

In een prachtig vormgegeven antwoordboekje noteerden de teams, die uit twee leerlingen van dezelfde school bestonden, uiterst geconcentreerd hun antwoorden. Wat wil je ook, als er een wisselbeker van bijna een meter hoog te winnen valt.

Ondanks maandenlange voorbereiding en een heuse generale repetitie bleek woensdag maar weer eens dat je niet alles kunt plannen. Een kwartier voor het einde van de quiz viel het geluid uit en moesten de presentatoren zich zonder microfoon zien te redden. “Ach, voor de klas heb je die ook niet en dan moet je er ook bovenuit zien te komen,” grapten Schotpoort en Van Engelen die er de humor wel van in konden zien. “Je weet dat zoiets kan gebeuren en dan moet je maar wat improviseren. Gelukkig werkten de deelnemers goed mee door extra aandachtig naar ons te luisteren.”

Om 21.00 waren alle antwoordboekjes twee keer nagekeken en was het tijd voor het spannendste moment van de avond: de prijsuitreiking. Tim Sondermeyer en Jilke van Loon van basisschool De Zonnewende, locatie Ravelijn werden gehuldigd als winnaars van de eerste editie van Quiz’CL. De wisselbeker die nog gegraveerd wordt, zal komende week door de organisatie op De Zonnewende worden afgeleverd. Die zal vast een mooie plek krijgen in het lokaal van groep 8 en twee nieuwe deelnemers mogen hem dan volgend jaar gaan verdedigen. Want ondanks de kleine technische storing is toch wel duidelijk geworden dat Quiz’CL een blijvertje is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!