Kleine teler van malse Veluwse asperges

Woensdag 11 mei 2016

Door Redactie

Met zijn 75 are behoort Wim Leijser tot de kleinste aspergetelers van het land. Het stukje grond dat hij huurt mag dan achter de Cantharel in Ugchelen liggen, een band met het hotel-restaurant is er niet. Momenteel beleeft Leijser topdagen wat oogsten betreft. Met een kleine dip in het pinksterweekend.

Dat de eerste volle lentemaand schraal is geweest, deert Leijser niet. Zelden begint voor hem het aspergeseizoen eerder dan mei. Voor hem geen verwarmde aspergebedden. Hij oogst als de natuur z’n werk doet. En wil hij er nog een boterhammetje aan verdienen, dan moet hij ‘s morgen heel vroeg op. Want de witte asperge groeit in tegenstelling tot z’n groene soortgenoot ondergronds. Steekt- ie z’n koppie boven het zand uit, dan kleurt de zon ‘m violet. En daalt de prijs.

Niet dat kleur en vorm invloed hebben op de smaak. Maar de consument wil het liefst een wat dikke, kaarsrechte asperge. AA-kwaliteit heet dat, ook wel bekend als hotelasperge. Want een beetje restaurant voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Leijser levert vooral aan particulieren. ,,Sinds je het hele jaar door asperges kunt kopen, staan de prijzen onder druk. Ze komen buiten ons seizoen uit alle windstreken. Zomer en winter. Voor mij is de veiling niet interessant. De kosten voor het transport zijn voor een kleine aspergeteler als ik die niet in de buurt van een veiling woont gewoon te hoog.’’

Zijn mooiste asperges kosten een euro of acht per kilo. Dagvers gestoken, want Wim Leijser steekt tot 20 juni dagelijks zijn asperges bij het krieken van de dag. In zijn winkeltje is meestal zijn vrouw Chandra te vinden. Ze kent de klanten vaak bij naam. ,,We hebben onze vaste klantjes.’’

Wie de Cantharel passeert ziet richting Hoenderloo een bord dat verwijst naar het zandweggetje dat uiteindelijk naar de winkel leidt. De aspergebedden liggen wat verder van de winkel verwijderd dan voorheen. Na een jaar of zes, zeven loopt de oogst terug en moet de teler op zoek naar een ander stuk grond. Voor asperges is de bodem niet langer geschikt.

En op de dag dat de meteorologische zomer begint (St. Jan), is het seizoen voorbij. Vanaf pakweg 20 juni heeft de plant alle tijd nodig om krachten te verzamelen voor de koude maanden van het jaar. Het seizoen is dus kort. Al eten Wim en Candra ook het hele jaar asperges. Van eigen grond. Dan kan door ze gevacumeerd in te vriezen. Schrale grond die zanderige Veluwse bodem. Maar uitermate geschikt voor de aspergeteelt.

Foto’s: Gerard Oltmans

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!