Klungelpiet verruilt Spanje voor Gigant

Woensdag 13 september 2017

Door David Levie

De Klungelpiet komt terug naar de plek waar zijn ster in Nederland is gaan rijzen. Op 20 en 21 november treedt hij weer op in Gigant na zich twee jaar in Spanje te hebben schuilgehouden. De creatie van scriptschrijver-regisseur-acteur Joji Na heeft dringend behoefte aan degelijk onderwijs. Wat hij daar zoal beleeft is gedurende minimaal acht voorstellingen in de theaterzaal aan de Nieuwstraat te zien.

Joji is directeur van dé theaterschool in de stad. Twee jaar lang hielden verhuisperikelen van Orden naar de Vlijtseweg hem dusdanig in hun greep dat de Klungelpiet even op een laag pitje kwam te staan. Maar basisscholen zijn hem nog niet vergeten. Tien scholen hebben zich inmiddels met de groepen 1 tot en met 4 gemeld. Een bedrijf heeft de voorstelling uitgekocht. Wie als particulier naar binnen wil betaalt een tientje entree.

Joji Na houdt naar zijn zeggen de entreeprijs bewust laag. ,,Ik heb zelf het voorrecht gehad om als kind naar het theater te kunnen gaan. Een productie maken is een duur proces, maar ik wil de drempel laag houden. De Klungelpiet is er in feite voor iedereen.’’

Na zegt ook bewust voor Gigant te hebben gekozen en niet alleen vanwege nostalgische redenen. ,,Ik vind het voor dit soort kinderproducties de beste zaal van Apeldoorn. Je zit dicht bij elkaar, met overal goed zich op het toneel.’’

De Klungelpiet mag dan als persoonlijkheidje (eeuwig een speels kind en naïef willen zijn) ongewijzigd naar Apeldoorn komen, de stad met een meer dan honderdjarige sinterklaas-toneeltraditie (de ASK richt zich op de hoogste groepen van het basis- en speciaal onderwijs), er verandert wel het een en ander. Alle spelers komen in principe van zijn eigen theaterschool (lukt dat niet dan volgen er nog audities) en alle rollen op de Klungelpiet na worden door kinderen vertolkt. Inclusief personages als de juf, de directeur en de conciërge. Ook de school als decor is niet eerder vertoond.

Die school maakt het mogelijk om een heikel punt als ‘zwartepiet-discussie’ te omzeilen. In de klas zitten kinderen, bruin, zwart, wit, met rood haar of sproeten. Als Klungelpiet ben ik al jaren donkerbruin. En dat blijft zo.’’

Nu de verhuizing van de theaterschool en het gewenningsproces achter de rug zijn, zegt Joji Na weer genoeg energie te hebben om voluit te gaan voor de Klungelpiet. Hij werkt nog aan het script, tekent straks voor de hoofdrol en de regie en ook de casting neemt hij voor zijn rekening.

Gigant biedt de mogelijkheid voor nog meer voorstellingen als de belangstelling daarom vraagt. Interesse van nog meer scholen, het bedrijfsleven en particulieren. Mogelijk gaat de Klungelpiet ook nog op reis. Op zondag 26 november neemt hij voor een jaar weer afscheid van Apeldoorn met een daverend sinterklaasfeest bij Tim Koldenhof Producties aan de Vlijtseweg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Sinterklaas

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!