Kruithof wil in gesprek met arme kinderen

Donderdag 19 januari 2017

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra/In de Wandelgangen/RTV Apeldoorn

Wethouder Kruithof wil in gesprek met arme kinderen van ouders die onder, op of net boven de armoedegrens zitten kunnen. Kruithof wil van de kinderen horen hoe het is om weinig te besteden te hebben.

Op 24 januari organiseert Jong Apeldoorn een evenement waarbij iedereen onder de 30 is uitgenodigd om te praten over armoede en wat dat voor hen betekent. Daarbij schuift wethouder Paul Blokhuis ook aan. ,,Maar kinderen komen waarschijnlijk niet op zo’n avond. Daarom denken we ook na over gesprekken met 10- tot 12jarigen. Dat is nog een eerste, ruwe opzet hoor. Dat zou dan bijvoorbeeld in samenwerking met scholen kunnen.”

Kruithof reageert met de ideeën op een rapport van het NIBUD. In dat rapport blijken veel gezinnen in de bijstand grote moeite te hebben om rond te komen. Meedoen in de maatschappij met sociale activiteiten is al helemaal lastig. Veel regelingen die ouders in de bijstand moesten helpen, werden de afgelopen jaren afgeschaft of verschraald. Gemeentelijke regelingen om bijstandsgerechtigden toch te laten participeren zijn volgens het NIBUD nog niet genoeg.

Het NIBUD is er heel duidelijk in: Kinderen zijn duur en deze ouders móeten de hand op de knip houden. Sport, cultuur en andere ‘leuke’ activiteiten buiten school zijn alleen nog betaalbaar met hulp van de gemeente. En zijn de kinderen in de leeftijd tussen de 14 en 16 jaar, dan ,,is dat vaak al niet genoeg”, blijkt uit het NIBUD-rapport.

Als de ouders zich niet inhouden en willen participeren in de samenleving – denk aan deelname aan culturele activiteiten, sport en uitgaan – dan komen de cijfers maandelijks al gauw dik in het rood. Een paar met ‘oudere kinderen’ (14-16) rond de bijstandsgrens komt 253 euro tekort en hetzelfde paar met jonge kinderen (3-5) komt al gauw rond de 72 euro per maand tekort.

Apeldoorn Direct zal de komende tijd aandacht besteden aan de effecten van armoede en de regelingen die de gemeente Apeldoorn treft om mensen rond de armoedegrens te helpen. We zullen inzoomen op de problemen, de oplossingen en wat samenwerking met het ondernemend Apeldoorn bij kan dragen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!