Help de bevolking van Oekraïne

Kunst in pand Nieuwstraat/Korenstraat

Vrijdag 15 juli 2016

Door Redactie

Na ruim een half jaar van leegstand is er weer reuring in het winkelpand op de hoek van de Nieuwstraat en de Korenstraat. Geen kleding, koffie en taarten deze keer maar kunst. Tijdelijk weliswaar, maar als het Inge van Boven ligt is ze meer dan de zoveelste passant.

Met ingang van komende dinsdag is Inge van Boven actief op de locatie waar kledingzaak Passtore in januari van dit jaar het loodje legde. Van Boven is een onbekende in de Apeldoornse kunstwereld. Ze maakt stoere schilderijen waarop ze naast verf ook gebruikte materialen verwerkt. Zo ontstaat er reliëf en aangezien ze ook van contrasten houdt valt haar werk op. Die schilderijen verkoopt ze in de ruimte die ze in het kader van leegstandbeheer betrekt. Daarnaast verhuurt ze zogenoemde kunstkasten (stellingen) aan derden die en geeft ze onder meer workshops (materie)schilderen. ,,Ik nodig graag kunstzinnige en creatieve mensen uit om een kunstkast te huren bij op het niveau dat aansluit op mijn visie.”

Dat er behoefte is aan kunstwinkel annex atelier/workshopruimte staat voor haar als een paal boven water. ,,Dat merk ik aan de reacties die ik via Facebook binnenkrijg. De eerste stelling is al verhuurd. En ik heb ook al een aantal mensen afgewezen.’’

Ze zegt de risico’s van leegstandsbeheer. Kunstenaars als Frans Polman en Emiel Bruggeman konden snel inpakken aan de het Beekpark nadat ze hun galerie dusdanig fraai hadden ingericht dat het de aandacht van ondernemers trok. Nu is er een Italiaans restaurant gevestigd. Jack Liemburg was in de schaduw van het marktplein (Stationsstraat-zijde) een soortgelijk lot beschoren. Ingrid Wierts en Wim Streep hielden het rond het Brinkpark wat langer vol, maar ook zij hebben hun heil elders moeten zoeken. Galerie H10a is inmiddels aan zijn derde locatie bezig.

Inge van Boven kent de verhalen, maar ze zegt haar hart te volgen. ,,Natuurlijk is het een risico, maar wie niet waagt…. Bovendien is er aan het pand niet zoveel gebeurd. De muren zijn wit gemaakt en de stellingen zwart. Moet ik eruit, dan pak ik de boel zo op en zoeken we weer naar een nieuwe plek.’’

Bij Inge (http://www.kunstvaninge.nl en Facebook) is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?