Landelijke belangstelling voor Escape the Classroom

Donderdag 28 september 2017

Door Gerard Oltmans

De spanning was op woensdag 27 en donderdag 28 september voelbaar en zichtbaar bij de leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn (KSG). In het tijdsbestek van een (les)uur moesten leerlingen uit klas 1 en 2 als team een serie puzzels oplossen. Lezen, overleggen, taak verdelen, draaien, meten, UV-licht vinden en inzetten, onderzoeken en samenwerken. Alles moest gedaan worden om het antwoord te vinden op de ultieme vraag… ‘wat is de slotcode van de Escape-Box?’. Want alleen dan was de les afgelopen.

De puzzels zijn gebaseerd op de (biologie) lesstof en het doel is om op een ludieke wijze kennis bij te brengen. Reken maar dat als je onder (spel)druk cellen moet tellen of een lichaam moet voorzien van zijn organen, je later precies weet waar bijvoorbeeld de blaas zit.

In Nederland speelden 100 scholen het spel Escape the Classroom. Een spel ontwikkeld door KSG-biologiedocent Joris Koot. Op de KSG speelden acht verschillende klassen dit uitdagende spel.

Joris Koot

Joris Koot is twee jaar geleden samen met een collega van een school uit Den Haag begonnen deze werkvorm toe te passen in de klassen. Met de hulp van een subsidie van het Leraren Ontwikkel Fonds verspreiden zij dit idee. Ze geven workshops aan docenten en hebben een website waarin ze uitleggen hoe het werkt en waar puzzelvoorbeelden te vinden zijn. Ze hebben aan meer dan 1000 docenten workshops gegeven in heel Nederland en zijn uitgenodigd voor conferenties in Hongarije, Zwitserland en Georgië. De doelstelling is dat elke leerling in Nederland minstens één keer dit spel kan spelen in de klas. En daar zijn ze hard naar op weg. Het Jeugdjournaal en RTV Apeldoorn kwamen langs om alles te filmen.  Bekijk de uitzendingen: Jeugdjournaal en RTV Apeldoorn.

Meer weten? Kijk op de site: www.escapetheclassroom.nl of op Facebook en Twitter.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!