Leerzame avond over de privacybescherming

Woensdag 9 mei 2018

Door Gerard Oltmans

Hoe privé de privacy is vernamen bedrijven en bestuurders gisteravond (dinsdag 8 mei) op de voorlichtingsavond over de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Apeldoorn Marketing, Stichting Centrum Management en Toeristisch Platform hielden een interactieve workshop over de ins en outs van de nieuwe privacybescherming.

Frank van Vonderen, privacyexpert besprak met de aanwezigen de punten waarop gelet moet worden en hoe je op een simpele wijze je zorgvuldigheid in beeld moet brengen. Vanaf 25 mei geldt in de hele Europese Unie deze strengere wetgeving. Op 24 mei 2016 is deze wet in werking getreden, maar daadwerkelijk van toepassing op 25 mei 2018. Die tijd was hard nodig voor de grotere en complexere organisaties, maar zoals gebruikelijk hebben de meeste bedrijven en organisaties een forse eindspurt nodig.  En dat bleek ook wel deze avond.

Hoewel er reeds lange tijd een privacy wet is, is deze nieuwe maatregel nodig om de steeds grotere hoeveelheid persoonlijke data op internet te kunnen behappen. Er is zoveel online beschikbaar dat drastische maatregelen nodig zijn om misbruik te voorkomen. Vragen over wat er opgeslagen en/of bewaard mag worden, wat moet je bewaren, wat mag en wat de organisatie graag zou willen, hebben allemaal te maken met belangen. Belangen waarbij de persoonsbescherming voorop staat, uit de onderlinge gesprekken kwamen voorbeelden naar voren waar Frank antwoorden op wist maar eerlijk gezegd weinigen aan gedacht hadden. Het bleek een keten van verstrekkers, beheerders, gebruikers en dienstverleners die allemaal onder verantwoordelijkheid bleken van de opdrachtgever. Een ledenbestand dat per ongeluk verstuurd wordt aan alle leden, foutje maar ja…Hoe beheers je dat. Voor de meesten was er nog spit en pluis werk nodig om het eerst maar eens inzichtelijk te maken.

En daarna duidelijk maken hoe die gegevens beschermt worden, want ook dat is verplicht. Je mag weten wat ‘men’ van je weet. En als je dat niet wilt? Dan mag je ‘vergeten’ worden. Werk aan de winkel!

Voorlichtingsavond AVG, Rabobank, dinsdagavond 8 mei ’18

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!