Lekker zeuren over Apeldoorn

Woensdag 29 oktober 2014

Door Karin van der Wekke

Sven Scholten

Apeldoorn móet hipper worden. Apeldoorn móet een bruisender uitgaansleven krijgen. Apeldoorn móet meer dingen organiseren. We móeten nu toch echt zo snel mogelijk studenten naar Apeldoorn halen! Apeldoorn móet móet móet. Weet je jongens, Apeldoorn moet helemaal niets. Dit is natuurlijk lekker kort door de bocht maar laten we eerlijk zijn. Diegenen die dit soort dingen het hardst roeptoeteren weten helemaal niet waar ze het goed en wel over hebben. Ten eerste kan je wel studenten naar Apeldoorn proberen te halen maar geloof me dat zijn absoluut niet de studenten die iets gaan veranderen aan de sfeer en cultuur in de stad. Vervelend maar waar, leuke en actieve studenten gaan nou eenmaal naar leuke studentensteden. De studentensteden dus met een oude universiteit, befaamde studentenverenigingen en geschiedenis. Ten tweede stamp je niet zomaar een sfeervol centrum uit de grond. Hoe graag we misschien ook onze ogen dicht willen doen en morgen in een oude middeleeuws stad wakker zouden willen worden, terwijl je buurvrouw yoga oefeningen in de tuin doet. Helaas. De wekker gaat in je Vinex unit in Zuidbroek, en de enige buren die je ’s ochtends tegen het lijf loopt zijn Andy en Melissa. FYL. Goh lekker negatief zeg, met die instelling komen we nooit ergens. Klopt! Je moet ergens beginnen en vooruitgang vergt inspanning. Maar er is een verschil tussen een gezonde uitdaging en aan een dood paard trekken en wat betreft de binnenstad van Apeldoorn geldt denk ik het laatste. Dus is mijn voorstel: stop met zeuren over alles wat Apeldoorn niet is en maak er het beste van.

Want eigenlijk is Apeldoorn een fantastische stad die echt alles te bieden heeft wat je je maar kan wensen. Sterker nog, Apeldoorn steekt op een aantal vlakken ver boven omliggende steden uit. Het feit dat iedereen in Apeldoorn accentloos Nederlands spreekt bijvoorbeeld. Daar kunnen ze in Deventer en Nijmegen nog wel een puntje aan zuigen. ABN is uitgevonden in Apeldoorn. Het feit dat ons centraal station niet al 20 jaar in de stijgers staat. Suck it Arnhem! Wij Apeldoorners weten wel hoe je iets moet afmaken. Het feit dat wij geen Primark hebben. Stuk voor stuk aanbevelingen waar je als gemeentebestuur een warm hart van krijgt lijkt me zo.

Stel dat Apeldoorn zijn potentieel volledig zou uitbuiten, dat zou gewoon zielig zijn voor alle andere steden in Nederland, dus gelukkig valt er nog veel te winnen. Ik bedoel, wat nou als we een miljoenen kostende wielerbaan hadden die wekelijks bomvol zou zitten met bezoekers? Of stel dat we alle fantastische evenementen locaties die de stad rijk is daadwerkelijk zouden mogen gebruiken van ons gemeentebestuur. Stel je voor dat onze winkels gewoon open waren op zondag. Nee, het is maar goed dat dit allemaal geen werkelijkheid is. Nu ontlopen we gelukkig die gigantische stroom bezoekers en studenten die anders wel zouden komen. En kunnen we vol overtuiging blijven filosoferen over wat Apeldoorn allemaal móet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Omnisport

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!