Lezing Eva Rovers over Helene Kröller-Müller

Zaterdag 25 januari 2014

Door Redactie

In het jubileumjaar van het Kröller-Müller Museum, nog tot en met juli 2014, organiseert het museum elke maand leuke activiteiten voor jong en oud. Op zondag 16 maart geeft Eva Rovers, auteur van de biografie ‘De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939)’ een lezing in het auditorium. Aanvang: 12.30 uur.

Rond 1900 was Helene Kröller-Müller een van de rijkste vrouwen van Nederland. Samen met haar man Anton Kröller kocht ze vol overgave schilderijen van Van Gogh, Picasso en Mondriaan, maar zij deinsde er ook niet voor terug om tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster in een veldhospitaal te werken. Haar levensdoel was het bouwen van een museum voor haar unieke collectie en dit te schenken aan het Nederlandse volk. Als de eerste fundamenten zijn gelegd, slaat het noodlot toe. Het is aan haar vastberadenheid te danken dat in 1938 – een jaar voor haar dood – het Kröller-Müller Museum alsnog kon worden geopend. Maar de prijs die zij daarvoor betaalde, was hoog.

Eva Rovers’ biografie van Helene Kröller-Müller werd onder meer bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs en de Jan van Gelderprijs, en werd door NRC Handelsblad aangeprezen als een van de beste boeken van 2010. Momenteel werkt Eva Rovers aan de biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch.

Voor het bijwonen van de lezing is een geldig entreebewijs voldoende. Reserveren is niet mogelijk, wij adviseren u op tijd aanwezig te zijn in verband met de beperkte capaciteit van ons auditorium.

Foto: Koen van Someren Gréve

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!