Lockdown in Apeldoorn: hoe gaat het met de winkels?

Dinsdag 21 december 2021

Door Dione Lam

Er is weer een lockdown en dat betekent weer lege straten in Apeldoorn. Alle niet-essentiële winkels moesten afgelopen zondag de deuren sluiten na de persconferentie van de avond ervoor. Flink balen, zo net voor de feestdagen. Dit zou een drukke periode moeten zijn voor alle winkels. Wij spraken een aantal lokale winkels hier uit Apeldoorn en kijken hoe zij omgaan met deze lockdown.

WAAR Apeldoorn

Bij de winkel aan de Marktstraat gaat het goed, ze verkopen lekker door. “Wij maken veel gebruik van social media en de online webshop”, vertelt Chanel van WAAR. “Op Instagram of Facebook promoten wij dan onze producten. Hierop kunnen klanten reageren en zo kunnen ze het afhalen of wij verzenden het. Dit doen we dan met de producten die niet op de website staan. Wij hebben het erg druk en de webshop loopt goed. Eerder was dat ook zo, maar ja nu je niks anders meer kan is het stukken drukker. Wij houden de goede moed erin met onze vaste klanten.”

Crea Art

Anneloes van Crea Art baalt wel erg van de lockdown. “We hebben vandaag nog maar 2 klanten gehad. Ik merk erg veel verschil met voor de lockdown, toen hadden we wel meer klanten. Online wordt er nog niet heel veel besteld. We zijn open voor afhalen, ook bezorgen we in Apeldoorn en de gemeente Epe boven de 25 euro. De hele familie wordt opgetrommeld om te helpen in de winkel”. Maar houden ze dan nog wel de moed erin om door te gaan? “Kijk als het iedere keer dicht gaat dan blijft er niet heel veel over. Ook als je weinig klanten hebt wordt het er niet leuker op, maar we proberen er met z’n allen het beste van te maken”.

Kaaslokaal

Deze kaaswinkel heeft het geluk dat ze open mogen blijven. “Wij staan voor de deur met onze kraam”, legt Hilde, van het Kaaslokaal, uit. “Hier adviseren wij mensen. De klanten kunnen ons gewoon bellen en een lijstje doorgeven met wat zij willen. Dan zetten wij het voor hun klaar en kunnen ze het zo ophalen. Ook kunnen wij zo beter de anderhalve meter regel naleven. Wij hebben veel vaste klanten, dus weten wij ook goed wat zij lekker vinden. Zo gaat het veel sneller.”.

Koop lokaal

Doordat de winkels en horeca niet open kunnen zijn voor klanten, gaat alles nu online. Je kan je producten laten bezorgen of afhalen bij de winkel of horeca in kwestie. Op uitinapeldoorn.nl vind je een overzicht met winkels uit verschillende branches waar je nog steeds je spullen kan kopen. Ook is er een overzicht voor afhaal- en bezorgmogelijkheden van horecaondernemers. Zo kan je makkelijker lokale ondernemers helpen tijdens deze vervelende tijd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!