Een maand zonder gratis plastic tasjes: Apeldoorn moet nog even wennen

Zondag 7 februari 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Het leek nog heel ver weg, maar zo ineens was het 2016 en kregen klanten in winkels geen gratis plastic tasje meer. Niet bij het zojuist gekochte ondergoed, niet bij het bakje verse kibbeling wat mee naar huis genomen wordt en ook niet bij een grote dure citruspers die op de fiets mee naar huis moet. Het straatbeeld lijkt te veranderen, mensen lopen eerder met een bigshopper in de hand dan met plastic tasjes. De redactie van Apeldoorn Direct deed een rondje door Apeldoorn om eens te kijken of iedereen al een beetje gewend is aan de nieuwe regeling.

De Apeldoornse Sandra Wieringa meldt dat ze wel even moest wennen aan het feit dat ze geen tasje meer krijgt bij winkels. ,,Het is vooral eraan denken dat je zelf een tasje mee moet nemen. De eerste dag moest ik er echt aan denken. Het heeft wel iets ‘marktachtigs’, vind ik, om zo alles in 1 tas te hebben. Zelf neem ik nu altijd 2 tassen mee, 1 voor etenswaren en 1 voor de andere spullen. Ik vind het wel een beetje rommelig in mijn tas, maar als het op de markt zo kan, dan kan het in de winkel ook. Het is echt een kwestie van wennen. En het heeft ook wel wat hoor, kleding in een papieren velletje. Met vlees en vis moet je alleen wel uitkijken dat andere dingen er niet naar gaan ruiken, dus daarom altijd 2 tassen mee.”

Janine Pieters van viskraam Pieters op de hoek van de Arnhemseweg en de Kraaienweg is heel stellig en heeft besloten (nog) geen geld te vragen voor plastic tasjes, in tegenstelling tot veel andere ondernemers en winkeliers. ,,Ik geef ze gewoon nog weg. Weet je wat het is? Ik heb niet eens officieel bericht gekregen dat ik ze niet mag weggeven. Bovendien vind ik dat het servicegedeelte dan wegvalt, echt te belachelijk. En wat moet ik bovendien met de 40.000 tasjes die er nog liggen? Vis ruikt en ik heb veel klanten die juist daarom een tasje willen en liever niet in hun eigen tas. Iedereen vraagt ook best veel geld voor een tasje, variërend van 5 cent tot 25 cent. Zolang er geen duidelijk standpunt is wil ik graag mijn klanten service bieden en wanneer mijn tasjes op zijn stap ik direct over op milieuvriendelijke papieren tasjes. Mensen zijn over het algemeen ontzettend boos en zijn ook niet bereid om voor een tasje te betalen.”

Marlies Klarenbeek-van de Brug staat zelf regelmatig in de winkel met een te kleine tas of geen tas. ,,Dus ik koop regelmatig een bigshopper of toch een plastic tas. Vervolgens gebruik ik de plastic tasjes weer om plastic in te verzamelen wat ik naar de plastic bak breng. Spontaan gaan shoppen is er ook niet echt meer bij, tenzij je altijd een uitvouwbaar tasje in je tas hebt. Het voelt toch een beetje raar om met je nieuwe ondergoed, je medicijnen, je voorbehoedsmiddelen, je nieuwe telefoon, je nieuwe schoenen en ga zo maar door over straat te lopen zonder tas. Het voelt als een inbreuk op je privacy, omdat je vergeten bent een tas mee te nemen.”

Toch merkt ze op het een vreemde situatie te vinden. ,,Voorheen werden deze tasjes door de winkelier betaald en nu moeten wij als consument ervoor betalen. Wij betalen dan niet de inkoopprijs zoals de verkoper, maar wij betalen de inkoopprijs, de marge die de verkoper zelf mag kiezen en daar bovenop de BTW van 21%. De vragen die eerder bij mij opkomen zijn: ‘Is dit voor een schoner milieu of voor het aanvullen van de staatskas? En vloeit deze aanvulling op de staatskas terug in de strijd voor een milieu bewust leven? Worden er meer schoonmakers ingezet voor de troep die er nu nog rondzwerft?’ Het tegengaan van zwerfafval is een goed doel, maar als we goed om ons heen kijken bestaat het zwerfafval niet zozeer uit lege plastic tassen. Wel liggen er vaak plastic verpakkingen van bijvoorbeeld snoep en koek op straat. Ook ligt er vaak papier en kauwgom. Het lijkt mij zinvoller om te kijken naar alles wat in plastic wordt verpakt. In de supermarkt zit bijna alles in plastic. Zit het in een doosje, dan zit er aan de binnenkant alsnog plastic.”

Ben jij er al aan gewend dat je geen gratis plastic tasje meer krijgt bij je aankopen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

Foto’s: Gerard Oltmans

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!