Martijn over…nooit stoppen

Dinsdag 14 november 2017

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Als het aan mij ligt mag Serious Request nooit meer stoppen. Dat vertel ik aan drie radiomakers met wie ik de tafel deel. Ik heb ze zojuist een rondleiding langst kunst in de openbare ruimte gegeven en daarna mocht ik een hapje mee eten. Het is een echt gespreksetentje. Ik leer veel over deze mensen, die radio maken. Ik vraag ze waarom ze dat doen, want daar ben ik benieuwd naar. Ik vraag of ze het niet moeilijk vinden dat ze hun publiek niet zien, dat ze intern overtuigd moeten zijn dat het goed is wat ze doen, want feedback ontvangen ze indirect. Het maakt ze alledrie niet uit. Dat is fijn, zij zijn de radio-dj’s.

Het gesprek verschuift naar Serious Request. Dat is best logisch. We zijn in Apeldoorn, waar het glazen huisje komt en zij maken ook radio. Ze vertellen dat ze er niet veel mee gaan doen en dat hetgeen wat ze doen soms meer voelt als een moetje. Dat vind ik vreemd en vraag waarom. Het gesprek gaat over het teruglopende enthousiasme voor Serious Request en dat er minder geld binnen komt en dat iemand gehoord heeft dat ze er mee op willen houden.

Dan hoor ik mezelf zeggen dat Serious Request nooit mag stoppen. Dat vind ik helemaal vreemd. Ik heb nooit echt wat met het doel gehad, ben überhaupt niet zo’n radioluisteraar en nu vertel ik deze mensen dat het nooit mag stoppen. Ik ben benieuwd waar ik heen ga.

“Denk je dat het de mensen die geholpen worden door SR het uitmaakt of de inkomsten een beetje teruglopen? Dat een meisje dat na vijf jaar haar ouders weer terugziet het wat doet dat we niet elk jaar meer recorddonaties hebben? Als ze met SR stoppen omdat het enthousiasme niet meer zo gigantisch is dan missen ze het punt. Het doel van SR lijkt me om mensen in nood te helpen, niet om elk jaar groter te worden of puur als marketingstunt.”

Deze drie jonge radiomakers maken elke week een programma zonder dat ze weten wie hun publiek is en of ze veel mensen bereiken. Toch blijven ze het doen, omdat ze heel goed weten waarom. Omdat dit is wat ze mooi vinden, wat voor hen belangrijk is. En daarom is Serious Request ook belangrijk, elk jaar weer. Misschien niet altijd met een recordbedrag, maar altijd met levens die verbeterd worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!