Meetup 055 Tegenlicht bijeenkomst Apeldoorn en de mobiliteit van morgen

Maandag 20 juni 2022

Door Redactie

Meetup 055 Tegenlicht bijeenkomst Apeldoorn en de mobiliteit van morgen – over duurzame innovaties in ons dagelijks verkeer en de consequenties daarvan voor onze infrastructuur

Hoe verplaatsen wij ons over tien, vijftien, twintig jaar? Welke technologieën en innovaties zullen ons dan ten dienste staan? En als we opwarming en CO2-uitstoot willen minimaliseren, hoe zouden onze vervoerswensen dan het best vervuld kunnen worden? In de VPRO Tegenlicht documentaire Mobiliteit van morgen (uitzending 20 juni 2022, 22.15 uur NPO2) nemen toekomstdenkers Maarten Steinbuch en Carlo van de Weijer innovaties onder de loep die mobiliteit voor het jaar 2040 duurzaam en toekomstbestendig kunnen maken.

‘Maak voertuigen slim, niet de infrastructuur’. ‘Geef de fiets de ruimte!’. ‘Nieuwe infrastructuur is eigenlijk helemáál niet meer nodig’. ‘Het nieuwe vliegen is eigenlijk de meest toekomstbestendige manier van personenvervoer’.

In de Meetup 055 Tegenlicht bijeenkomst Apeldoorn en de mobiliteit van morgen gaan we dinsdag 28 juni 2022 met elkaar in gesprek over de vraag:

Maar wat zijn de consequenties van duurzame mobiliteit in 2040 voor de Apeldoorners van nu?

Dat doen we onder andere met:

  • Maurits van der Heijde, klimaatpsycholoog. Om iets tegen de klimaatverandering te doen, zullen mensen zichzelf en hun spullen op een andere manier moeten verplaatsen. Dat vraagt om een revolutie in een wereld waar het auto-denken en de ik-wil-goedkoop-vliegen-wens diepgeworteld zijn. Gedragsverandering is het vakgebied van de psycholoog. Hoe krijgen we Apeldoorners duurzaam mobiel?
  • Hans De Neve, oprichter en CEO van Carbyon. Deze startup haalt broeikasgas uit de lucht om er samen met groene waterstof elke denkbare brandstof of chemische stof van te maken, waar nu nog fossiele olie en gas voor nodig zijn. Is dit gebakken lucht? Hans vertelt over de haalbaarheid en de opschaling om zijn doel te bereiken: stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen.
  • Chris Rijff, CEO en hoofdontwerper bij Cormorant SEAplanes. De Cormorant is een volledig elektrisch vliegtuig en kan een piloot en zes passagiers en/of vracht vervoeren. Een vliegende Tesla, als het ware. Het vliegtuig is nog in ontwikkeling. Chris vertelt wat nodig is aan motoren, batterijen en software om geen enkele concessie te doen aan veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. Wat is de beste aanvliegroute voor elektrisch vliegen? En hoe ziet de reis van start-up naar scale-up eruit?

Rob van Hattum is de maker van het VPRO Tegenlicht programma Mobiliteit van Morgen en zal aan de hand van fragmenten een toelichting geven op de do’s en don’ts ten aanzien van duurzame mobiliteit voor de inwoners van Apeldoorn.

De Meetup wordt gehouden in Wittenborg University – Gebouw Spoorstraat en staat onder leiding van Anne-Marit Helmink, dinsdag 28 juni 2022 van 19.00 – 21.30 uur

Kaartjes zijn te reserveren via http://meetup055.eventbrite.com. Koffie, thee en een drankje worden u aangeboden door Wittenborg University en Meetup 055. De toegang is gratis, maar een bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld! Met uw donatie kunnen we ook in de toekomst bijeenkomsten mogelijk blijven maken.

Meetup 055 is een Apeldoorns inwonersinitiatief en organiseert regelmatig bijeenkomsten over regionale maatschappelijk relevante thema’s en over thema’s van recente VPRO Tegenlicht uitzendingen. Het doel is om een breed publiek kennis te laten maken met het betreffende thema en met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Meetup 055 wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, Wittenborg University en enkele lokale sponsoren.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!