Met de Nits de nacht in

Zondag 18 maart 2012

Door Stadsmens

Peter Vroon

Het 25e album, Malpensa, was de aanleiding voor een bezoek van de Nits aan Gigant. In de zaal veel trouwe fans want de in 1974 opgerichte band heeft nog steeds een grote schare trouwe volgelingen. Al direct bij binnenkomst liep ik drummer Rob Kloet tegen het lijf die ik nog kende van Apeldoorns oktoberfestival Roots in the Woods. De dame naast hem stelde zich voor als Titia en zou deze avond de toetsen spelen. Rob vertelde dat Robert Jan Stips door een operatie aan zijn hand voorlopig was uitgeschakeld. Titia van Krieken, daar hebben we het over, is voor de Nits geen onbekende. In de periode 1998 tot 2004 speelde zij ook bij de Nits.

Het optreden van de Nits werd voorafgegaan door Signe Tollefsen, een Amerikaans- Nederlandse singer songwriter. Met slechts een stem en twee gitaren nam zijn het publiek mee op reis naar hogere sferen. Erg boeiend, ze won niet voor niets de publieks- en juryprijs bij de De Grote Prijs van Nederland.  Toch, aan het eind bekroop me het gevoel dat het wat veel van hetzelfde was. Hoewel ik het wel snap is het jammer dat een groot deel van het publiek dan maar door blijf lullen en weinig aandacht besteedt aan deze bijzondere dame.

Dat werd bij de Nits wel anders. Vanaf het eerste nummer had de band de aandacht van de zaal.

Zanger Henk Hofstede, gekleed in de outfit waarmee hij ook op de hoes van de nieuwe cd staat, verklaarde de afwezigheid van Robert Jan Stips en Titia mocht direct rekenen op de steun van het publiek. Hoewel ik toch de unieke puntigheid van Stips miste gaf zij op een mooie manier invulling aan de toetspartijen.

In veel nummers maakt de Nits gebruik van samples en sequences. Samen met het subtiele drumwerk van Rob Kloet vormt dit het fundament van een groot aantal nummers. De nieuwe installatie van Gigant doet voor een band als de Nits veel goed. Ondanks een of twee brommertjes hier en daar zijn zelfs de allerkleinste muzikale invullingen perfect hoorbaar. Veel nummers van de nieuwe cd waaronder het prachtige Man on a Wire en het nodige oude werk waaronder J.O.S. Days kwamen voorbij. Toegelicht door Hofstede die bij veel nummers een kort verhaaltje vertelde. Dat maakte een avondje Nits een leuke en persoonlijke ervaring.

De foto’s zijn van Peter Vroon en dit filmpje is gemaakt door bazbo. Dit filmpje is ook gemaakt door bazbo. Dit filmpje trouwens ook. En wat dacht u van dit filmpje? Of anders dit filmpje? En weet u: dit filmpje heeft bazbo gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!