Help de bevolking van Oekraïne

Met reces na LED trip Kerklaan

Donderdag 20 oktober 2011

Door christenunie apeldoorn

Apeldoorn verkeert in zwaar weer. Financieel gezien gaat het niet optimaal. Een OZB verhoging staat gepland, buiten de al reeds gemaakte bezuinigingen. Cultuur staat onder druk en het verhaal van Orpheus begint mythologische proporties aan te nemen. Maatschappelijk lijkt er gebrek aan actie. Kortom; de gemeente heeft te weinig geld om alles op de beste manier te kunnen doen. Maar met de openbare straatverlichting gaat het wel goed.

Gelukkig zijn er van die bijeenkomsten op de donderdagavond in het Stadhuis die een stukje minder zwaarbeladen zijn. Een verademing voor politici zoals ik die in deze benauwende tijd van bezuinigingen ook wel eens wat leuks willen horen. Neem afgelopen presentatie over het gebruik van LED verlichting in de openbare ruimte. LED techniek werkt zo’n beetje als een ventiel op de fiets, dat gericht lucht laat ontsnappen op een manier zoals jij dat wilt. Maar dan met een armatuur als ventiel en licht als lucht.

Nu kan ik helemaal de LED techniek gaan uitleggen, inclusief het droge beleidsverhaal. Maar wie interesseert dat nu eigenlijk? We praten ten slotte over lantaarnpalen en verkeersregelinstallaties. Met uitzondering van laatstgenoemde zit niemand daar op te wachten. Wat misschien wel aardig om te vertellen is, is dat er inmiddels al 1300 LED lampen te zien zijn in Apeldoorn. Zelf zien werkt doorgaans beter dan een beschouwing van iemand ander lezen. Daarom heb ik, met politiek gezelschap en bijbehorende deskundige begeleiding, een klein reisje gemaakt over de Kerklaan. Eén van de twee studenten die voor hun opleiding journalistiek meeliepen noemde dit heel terecht ‘buitenkamertjespolitiek’.

Al het weet- en meetbare overwegende zien wij als ChristenUnie goede kansen in deze vorm van verlichting. Het is energiezuinig en dus duurzaam. Het dure karakter wordt er na ongeveer twee raadstermijnen uitgehaald. De nieuwere generatie LED armaturen zorgen ook voor minder strooilicht. Met andere woorden; geen irritante straatverlichting meer dat ’s nachts door je ramen schijnt. Daarnaast heeft het ook visuele schoonheid en biedt het kansen voor de ontwikkeling van onze binnenstad. Het is jammer dat we het klank- en lichtspel Lumido kwijt zijn als gemeente. Maar wie met oplettend oog over straat loopt heeft zo maar kans om te genieten van een persoonlijke LED beleving en zich te verwonderen over deze vorm van visuele functionaliteit. De Kerklaan is daarvoor een prima vertrekpunt!

 – Alex van Wijhe, fractievertegenwoordiger ChristenUnie

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?