MMT-orkest klaar voor grote shows in China

Woensdag 14 november 2018

Door David Levie

Roelof Rump

„We zitten helemaal op schema”, laat Henny Vels weten. De dirigent en artistiek leider van het Apeldoornse MMT (voorheen Apeldoornse Accordeon Orkest) staat aan de vooravond van een tour naar Shanghai. Zo’n zeventig muzikanten, inclusief technici en begeleiders vliegen op tweede kerstdag naar China.

Vanwege het grote aantal accordeonisten mag MMT zich mondiaal een uniek orkest noemen. Vanwege die reden is het orkest uitgenodigd voor een vijftal concerten in de regio Shanghai. MMT kan putten uit een groot repertoire (waaronder de Radetzky Mars), maar maestro Vels heeft vijf arrangementen geschreven die straks in China hun primeur beleven.

Die bewerkingen van vijf bekende Chinese volksliedjes betekent maatwerk voor grote zalen waar de Apeldoorners een flinke vinger in de pap hebben wat techniek betreft. Licht, beelden en geluid zijn bij optredens deels in het pakket van MMT opgenomen. Bijzonder is ook een lied dat door Celine Janssen in het Chinees wordt gezongen. De volksliedjes zijn in China net zo bekend als in deze contreien Hoofd, Schouders, Neus en Teen.

Ook het koortje van MMT is van de partij. Alleen solist Frans Scholten ontbreekt wegens eerder gemaakte afspraken. Henny Vels heeft echter van de nood een deugd gemaakt. My Way wordt dan ook niet bezongen, maar door de eerste hoornist van het orkest van de Nederlandse Spoorwegen vertolkt.

Pauzes zijn niet in het programma opgenomen. Exact anderhalf duren de concerten. Pas daarna kunnen de muzikanten aan tafel. Op 22 december is er een (reeds uitverkochte) try-out in het gebouw van DAP. Of Apeldoorn de muziekshow ook kan zien is de vraag. „Het zit nog niet in de planning, maar we sluiten het ook niet uit”, zegt Henny Vels. Apeldoorn Direct laat van zich horen vanuit China. In woord, beeld en als het even kan met filmpjes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!