Muziektent klaar voor nieuw seizoen

Zaterdag 20 mei 2017

Door Ben Eggermont

Nu de winter en het kille voorjaar afscheid hebben genomen, is het weer tijd voor de wekelijkse concerten in de muziektent in het Oranjepark. Een traditie wordt voortgezet. Velen bewaren goede herinneringen aan de voorgaande jaren en vanaf aanstaande zondag 21 mei gaat het weer van start met zangeres Chalina en de Bigband Apeldoorn. Op zondag 10 september wordt de reeks afgesloten  met Sentimental Journey  en John Frost.

Op een aantal vragen heeft programma-coördinator en tevens voorzitter Jolande van Raalte een paar heldere antwoorden.

Wat is de invloed geweest van de aangescherpte geluidsnormen?

,,Volgens het oude bestemmingsplan, en onze vergunning van vorig jaar, mochten we qua geluidsvolume 75 dBa produceren. Wij hielden echter altijd 65 dBa aan, als gemiddelde, zodat er wat ruimte was voor een mooie uithaal van de zanger/zangeres of gitaarsolo. De uithaal kwam dan nauwelijks boven de 70 dBa. 75 dBa haalden we eigenlijk nooit. We vinden het belangrijk dat de mensen in het publiek ook gezellig met elkaar kunnen kletsen en als het volume hoger zou staan, dan zouden ze met stemverheffing met elkaar moeten praten. Dat zou onze doelstelling voorbij schieten. Dit  seizoen houden we ons hier ook weer aan, ondanks het feit dat op de huidige vergunning ook 75 dBa vermeld staat.’’

Zijn er nog dingen veranderd?

,,Wat we wel anders doen in het vervolg, is dat we geen onversterkte optredens meer neerzetten. Dat heeft als reden dat het volume van een onversterkt optreden niet te regelen is. Je kunt dan wel roepen dat het ietsje zachter moet allemaal, maar dat werkt niet echt. Een percussiegroep zorgt bijvoorbeeld voor wel 85 dBa = overschrijding van de voorwaarde op de vergunning! Wij zijn daar toch verantwoordelijk voor, ondanks het feit dat we daar weinig aan kunnen doen. Onze voorkeur gaat daarom uit naar versterkte optredens, waarbij het volume door middel van een schuif op het mengpaneel onder controle te houden is.”

Hoe groot is de belangstelling om deel te nemen?

De belangstelling is heel groot. We hadden dit jaar 98 aanmeldingen, waaruit we een programma hebben samengesteld met 34 optredens (17 zondagen). Wat ons opvalt, is dat de belangstelling van buiten Apeldoorn ook heel groot is. Bijzonder! Het programma van dit seizoen bestaat voor het grootste deel uit Apeldoornse optredens, maar er zijn ook deelnemers uit Leeuwarden, Almere, Arnhem, Ermelo en Zwolle bij. We hebben er deze keer zelfs een internationale singer songwriter bij, uit Australië.”

Is het moeilijk om keuzes te maken?

,,Het is altijd lastig om mensen die niet geselecteerd zijn teleur te stellen, en ook om uit te leggen waarom zij het niet zijn geworden, want ze zijn eigenlijk allemaal goed. Maar er is helaas niet voor alle aanmeldingen plaats, we moeten keuzes maken.”

Kun je alvast voorruit blikken optredens waar je trots op ben?

,,In principe zijn we natuurlijk trots op alle optredens van het programma. Er zijn veel nieuwe gezichten bij, en qua muziekstijlen is er voor elk wat wils. Muziek is natuurlijk ook heel persoonlijk en afhankelijk van ieders’ smaak.”

Hoe zeker is jullie bestaan?

,,Wij zijn nooit 100 procent zeker van ons bestaan. Elke keer als ons een vergunning en subsidie verleend wordt, zijn we blij dat we weer een seizoen mogen organiseren. We weten wel dat de gemeente blij is met wat wij doen, vanuit maatschappelijk en cultureel oogpunt: de Muziektent op een goede manier gebruiken, een laagdrempelig kleinschalig evenement organiseren voor alle Apeldoorners en bezoekers van Apeldoorn, een podium bieden voor amateurkunst, een concreet programma neerzetten met een constante kwaliteit, een constante factor hierin zijn… We doen ons stinkende best om iedereen tevreden te stellen: onze bezoekers, de omwonenden, de artiesten én de gemeente. Wanneer we na het seizoen terugblikken en zien dat dit gelukt is, zijn wij ook heel tevreden. En hopen we dat het jaar daarop ons wederom een vergunning en subsidie verleend worden. ”

Waar geniet jezelf van?

,,De mooiste zondagmiddagen in het Oranjepark zijn voor mij de middagen waarop het heerlijk weer is, mensen in het gras op kleedjes neerstrijken met een flesje wijn of fris – sommigen met schaaltjes chips of stukjes kaas – , kleine kinderen lekker aan het spelen zijn, mensen gezellig kletsend op de klapstoeltjes, en iedereen geniet van de muziek. Vakantiegevoel ‘all over the place’.

Alle informatie over de optredens van dit seizoen kun je vinden op de site van de http://muziektentapeldoorn.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?