Muzikale klimaatactie in het centrum van Apeldoorn door Extinction Rebellion

Woensdag 22 februari 2023

Door Kevin van Es

Extinction Rebellion (XR) Apeldoorn organiseert een muzikale klimaatactie avond in Apeldoorn. Woensdagavond verzamelen de activisten zich in het centrum van Apeldoorn. Wij spraken Mariska van der Vaart (XR Deventer) en Krista van Velzen van Extinction Rebellion Apeldoorn. “Het gaat woensdag een positieve avond worden,” vertelt Mariska.

Wat is Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion is een wereldwijde milieubeweging die vooral aandacht vragen voor de klimaatveranderingen. De groep probeert door middel van ludieke acties burgers te wijzen op de klimaatproblemen in de wereld. “Het is een beweging van burgers, die zich zorgen maken over klimaat,” aldus Mariska. In 2022 blokkeerde de groep zes keer de snelweg, dat leidde bij iedere blokkade tot tientallen arrestaties. Ook protesteerde een groep activisten in het hoofdgebouw van de Belastingdienst tegen overheidssubsidies aan de fossiele industrie.

Verbinding tijdens een muzikaal protest

Mariska gaat het aanwezige publiek in Apeldoorn de protestliederen leren. Ze vertelt: “We leren vooral liedjes aan die ook veel bij de landelijke klimaatdemonstratie worden gezongen.” Ook legt ze uit dat de nummers worden gezongen met een reden: “Het zingen werkt verbindend en helend. Het zingen van muziek kan heel fijn zijn. Protestliederen maken je actie krachtig, en als persoon word je sterker,” aldus Mariska.

Klimaatavond in Apeldoorn

De avond vindt plaats aan café de Flierefluiter in Apeldoorn. Op de vraag of de burgers last gaan hebben van de groep antwoordt Mariska duidelijk: “Nee helemaal niet, ze zijn van harte welkom om mee te zingen.” Volgens Krista zou de vraag eerder moeten zijn of de Apeldoornse bevolking last gaat krijgen van klimaatverandering. “En dan is het antwoord dubbeldik ja,” vertelt Krista. Alhoewel de acties van Extinction Rebellion vaak veel mensen trekt, reageert niet iedereen positief op de acties. “Natuurlijk zijn er altijd mensen die negatief reageren, maar als je dan wel in gesprek raakt blijkt dat de negativiteit hem zit in andere dingen dan onze acties, zoals in de prijsstijgingen waar steeds meer mensen last van hebben,” aldus Krista.

Eerdere acties in Apeldoorn

In Apeldoorn werd al vaker actie gevoerd door Extinction Rebellion en door de Apeldoornse tak. Zo liep een stoet mensen in april vorig jaar met een kartonnen doodskist door het centrum van Apeldoorn, de groep hoopte zo aandacht vragen voor met uitsterven bedreigde plant- en diersoorten. Ook deelde ze begin 2022 folders uit op de Apeldoornse markt met als doel de Rabobank onder druk te zetten om te verduurzamen. Dit leverde volgens Krista wel iets op: “Mensen reageren overwegend positief, ik weet dat sommigen door onze acties besloten hebben om hun rekening op te zeggen en over te stappen naar een andere bank,” aldus Krista.

Apeldoornse winkels raakten geïnspireerd

“Extinction Rebellion Apeldoorn heeft veel winkeliers in het centrum van Apeldoorn gevraagd om de deuren van hun winkel niet langer open te laten staan, zodat er minder kostbare warmte verloren gaat. Op deze wijze kunnen zij heel eenvoudig een kleine bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering,” vertelt Krista.

De avond vindt plaats op woensdag 22 februari onder muzikale begeleiding van XR- activisten Chris en Mariska en begint om 19:00.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!