Mystic Party in Art Café SamSam: een laagdrempelige open podium

Dinsdag 3 maart 2020

Door Amrutha Mol

Doe jij iets waar je gelukkig van word? Maak je bijvoorbeeld muziek of dans je graag? Vind je het leuk om verhalen of gedichten te maken of ben je graag bezig met presenteren? Dan kan je je opgeven voor de Mystic Party op zondag 15 maart in Artcafé SamSam.

De Mystic Party is een open podium voor iedereen die het leuk vindt om iets voor te dragen voor een publiek. Dat mag van alles zijn. Een dans, een liedje, een muziekstuk of een gedicht. Het gaat er niet om dat je de beste bent in datgene wat je doet, maar het gaat erom dat je het met plezier doet. Inge Gammauf organiseert, samen met haar vriend Henri van den Broek, en eigenaresse van Art Café SamSam Anja Slotboom, de Mystic Party.

Hoe is de ‘Mystic Party’ ontstaan?

Inge: ,,Mijn vriend en ik zijn samen een muziekduo en we noemen onszelf ‘Mystic’. De Mystic Party is eigenlijk een feestje georganiseerd door ons: door Mystic. We organiseerden de Mystic Party 2 jaar geleden voor het eerst. Toen was het nog een besloten feestje waar vrienden van ons een optreden gaven op een podium. Het idee kwam eigenlijk van een open podium op een camping waar ik een keer heb gestaan. Veel creatievelingen deden mee en het was hartstikke leuk. Ik ga zelf vaak naar jamsessies en dan zie ik toch dat het vaak dezelfde mensen zijn die het podium op stappen.

Veel mensen kunnen wel iets leuks laten zien, maar durven dat vaak niet. De Mystic Party is eigenlijk een laagdrempelig open podium waarbij iedereen die het leuk vindt om iets te laten zien op een podium, dat mag doen. Vorig jaar was het gezellig druk, we hadden verschillende acts, waaronder muziek, dans, cabaret en een motivational speech.”

Wat is het doel van de avond?

,,Het doel is vooral plezier maken, het gezellig hebben met elkaar en genieten van elkaars optredens. De Mystic Party moet vooral leuk zijn. Iedereen kan er optreden, het maakt niet uit of je al 10 jaar op dansles zit of dat je nog nooit hebt gedanst. In beide gevallen mag je een dansoptreden geven. Zo hebben we dit jaar een 14-jarige jongen die in zijn privéleven niks met dansen doet maar voor de Mystic Party wel een dans heeft ingestudeerd.”

Hoe gaat de avond eruit zien?

,,Om 16.00 uur start het open podium, het eerste deel is met zittend publiek. Zo komt er een dame zingen die vroeger in een koor zong en nu ook piano speelt. Ze gaat dus een lied zingen en piano spelen. Maar er komt ook een meisje die een nummer voordraagt terwijl ze begeleid wordt door een andere muzikant. Mijn vriend Henri en ik kunnen allebei een instrument bespelen en dus ook een aantal deelnemers begeleiden tijdens hun optreden. Om 18.00 uur gaan we met z’n allen zelfgemaakte soep eten en hierna kun je met de beentjes van de vloer en volgt het tweede deel van het Open Podium. Er is ook nog een VIP-ruimte; hier staan versnaperingen en je kan een prijs winnen: een huiskamer optreden van Mystic.”

Wat maakte de vorige editie van de Mystic Party een succes?

,,Er was veel animo en er waren veel verschillende optredens van mensen die niet regelmatig op het podium stonden. De opkomst was groot en we hebben een flink aantal VIP-kaarten verkocht. Ook hing er een fijne ongedwongen sfeer, het was laagdrempelig, dat maakt dat het ook zo gezellig was. We sloten af met een jamsessie: iedereen die wilde kon nog een keer het podium op. Er werd nog lang over na gepraat. Veel mensen hadden enthousiaste reacties op het initiatief. Ik denk dat dat ook komt door het afwisselende programma en dat mensen prijzen konden winnen.”

Wat voor acts hebben zich al aangemeld?

,,We hebben verschillende acts, maar het valt op dat het dit jaar vooral dans en muziek acts zijn. We hebben een dansact van Sulis, zij doet aan moderne dans en is hier ook in afgestudeerd. Sulis danst nog altijd recreatief. Zo nu en dan creëert ze dansstukjes. De Mystic Party ziet ze als een mooie gelegenheid om een eigen dans op te voeren. De 17-jarige Laure heeft als eindwerkstuk voor de Vrije school in Zutphen een liedje geschreven waarin ze haar gevoel en karakter tot uitdrukking laat komen. Ze vindt het erg leuk om te zingen en zal dit daarom ook doen tijdens de Mystic Party.

We hebben ook nog een act die akoestische covers gaat verzorgen. Nog een andere act, Jo Chill maakt live loop muziek. Dat is een freestyle lounge flow met verschillende covers ‘mashed up’. Michiel en Nathanael hebben maar 1 doel: mensen laten dansen. Ze maken dancemuziek met didgeridoo’s. En zo hebben we nog een aantal muziek acts. Opgeven kan inmiddels niet meer, maar iedereen die wilt komen is van harte welkom bij de Mystic Party op 15 maart in Artcafé SamSam. We hebben echt een super vol programma, van 16:00 tot 22 uur. Daarna is er, voor degene die nog zin heeft, de mogelijkheid om te jammen. We zijn erg benieuwd naar de opkomst. ”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!