Help de bevolking van Oekraïne

Niet geraakt

Maandag 23 juni 2014

Door Bert Huisman

Wiki Commons


Jaren werd het geroepen: ‘Er is nooit wat te doen in Apeldoorn.’ Nou, dat is nu anders. Het afgelopen weekeind kwam je tijd en conditie te kort om alles af te lopen. Van het kleinschalige ‘Hop On Hobby Route’ via het jarige ‘Boschbad’ naar de gezellige ‘Culturele Pleinmarkt bij Orpheus’. Ik bezocht het ‘Concours D’elegance op Paleis Het Loo’ (dat paleis leent zich ook overal voor) en de ‘Nederlandse Jacht Manifestatie in Park Berg en Bos’.

Bij het paleis was een verzameling oude auto’s te bewonderen en vooral de eigenaar van het oude autootje. Als je een foto wilde maken dan schoot de eigenaar, meestal uitbundig zwaaiend, door het beeld. Om te laten zien dat het autootje wel degelijk kon rijden was een van de lanen van het paleis geschikt gemaakt om met denderende snelheid het toegestroomde publiek te vermaken. Soms reed zo’n autootje niet, de eigenaar riep dan: ‘niets aan de hand’, dook vanuit pure onmacht onder de kap van de motor en poogde met de authentieke slinger het autootje weer aan de gang te krijgen.

Hoe anders was het het in Park Berg & Bos. Geen enkel oud autootje te zien. Wel een man verkleedt als edelhert, dravend en laverend langs de bosrand, ondertussen blindelings met rubberen kogels beschoten door een fors aantal beginnende jagers. Want dat moet begreep ik van een van de organisatoren, vooral dat lukrake en met rubber om grote verwondingen te voorkomen. In het veld was het volgens hem niet anders. Nieuw dit jaar was het Nederlands Kampioenschap ‘Ganzenborst Roken’ en de Gelderse prijs voor het ‘Plukken van de Mus’. Vooral het plukken van de mus was aandoenlijk, het valt niet mee om zo’n klein vogeltje te ontdoen van z’n veren en dat dan volstrekt geruisloos. Wat later trof ik de man van het edelhert, hij lag op de grond met het hoofd van het edelhert naast hem en zei triomfantelijk ‘geen enkele keer geraakt.’

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?