Nieuwe omgevingsvisie voor toekomst Apeldoorn vastgesteld

Vrijdag 4 maart 2022

Door Redactie

Archief | Gemeente Apeldoorn

Je hebt er misschien wel eens over gehoord, de omgevingsvisie van Apeldoorn. Om het even kort uit te leggen: de omgevingsvisie beschrijft eigenlijk hoe Apeldoorn zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Er wordt dan specifiek gekeken naar het jaar 2040 en punten zoals de woningnood, het klimaat en de biodiversiteit. Over een aantal van deze punten staat duidelijk beschreven wat er in de komende 20 jaar moet gebeuren, terwijl dat bij andere onderwerpen nog verder uitgewerkt moet worden. Vorige week donderdag, 24 februari, is deze visie tijdens de raadsvergadering vastgelegd.

Omgevingsvisie

“Het college is trots op deze visie en de mooie plannen die er liggen voor onze stad. Er is -terecht- veel gesproken over ons Apeldoorns DNA en hoe we dat kunnen bewaken én versterken”, zegt wethouder Jeroen Joon online over de omgevingsvisie. “Apeldoorn is een waanzinnig fijne plek om te wonen en werken, te leren en innoveren, te bewegen en recreëren, te spelen en genieten. Een echte hoofdstad van de Veluwe! En we doen er alles aan om die kwaliteiten verder te ontwikkelen. We voelden veel betrokkenheid bij iedereen die we spraken over de omgevingsvisie. En die betrokkenheid is ook ontzettend belangrijk, want bouwen aan onze stad, dat kunnen we niet alleen. Dat doen we écht samen.” De gemeenteraad benadrukte dit tijdens de vergadering ook nog eens. De plannen moet je echt samen met inwoners en betrokken partijen uitwerken.

Inhoud samengevat

De gemeente verwacht dat het aantal inwoners in de komende jaren gaat groeien naar minstens 180.000 inwoners. Daarom willen ze gaan stadmaken, dit betekent dat ze nieuwe woon- en werkgebieden gaan toevoegen terwijl er ook nog meer vergroening komt. De gemeente zoekt in de centrumgebieden (de binnenstad, spoorzone en kanaalzone) een nieuwe soort Apeldoornse stedelijkheid. Zo heb je in de binnenstad bijvoorbeeld het ontwikkelperspectief ‘Het Stadspark van Apeldoorn’, in de spoorzone de ontwikkelingen Veldhuis en Kayersmolen-Noord en in de kanaalzone het Zwitsalterrein. De plannen van deze ontwikkelingen zitten in totaal verschillende fases, maar zitten wel allemaal in de omgevingsvisie.

De gemeente Apeldoorn is groot en heeft veel dorpen en buurtschappen binnen de gemeentegrenzen, iets waar ook over wordt gesproken in de omgevingsvisie. De leefbaarheid in de dorpen is goed, maar de gemeente denkt wel dat dit onder druk kan komen te staan. Ze willen daarom inzetten op het behoud van winkels en voorzieningen, bijvoorbeeld sportfaciliteiten. Het behoud van werkgelegenheid in deze dorpen, samen met een goede ontwikkeling van nieuwe woningen vanuit de dorpse kwaliteiten, is ook belangrijk. Wel zullen de buitengebieden ook voor iets anders gebruikt worden: duurzame energie opwekking. De gemeente heeft het doel gezet om voor 2050 energieneutraal te zijn. Natuurlijk zal dat niet alleen in de buitengebieden gebeuren, maar ook in de stad zelf.

De gehele omgevingsvisie kan je hier bekijken en voor meer informatie kan je op de website van de gemeente kijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!