Nieuwe podcast serie ‘de Eindlijst’ onderzoekt de levenskunst van popartiesten

Woensdag 28 juni 2023

Door Redactie

De mooiste melodieën, ingrijpende levenslessen en de filosofische lagen van popmuziek — daar draait het om in de nieuwe podcast ‘De Eindlijst’, door Martijn van Duivenboden en Max Dammers. “In deze serie onderzoeken we de levenskunst van popartiesten,” aldus Van Duivenboden. In afleveringen van een half uur kijken de twee mannen wat we kunnen leren van de levens, liedjes en wijsheid van artiesten als David Bowie, Joni Mitchell en Leonard Cohen.

Geïnspireerd door artiesten

“Mensen kunnen misschien denken dat popmuziek oppervlakkig is en alleen gaat over snelle liefde,” vertelt Van Duivenboden, “maar in De Eindlijst laten we je zien dat je ontzettend geïnspireerd kunt raken door artiesten.” De podcastmakers maken snel duidelijk dat De Eindlijst geen definitieve antwoorden geeft over wat een goed leven inhoudt. In plaats daarvan moedigen ze luisteraars aan om zelf na te denken over wat de levenskunst van deze bekende namen voor hen betekent.

“Je hoeft geen groot fan te zijn van de artiesten die we bespreken om De Eindlijst te luisteren,” zo vertelt Dammers. Het draait om een serie waarbij mensen zich mee laten slepen in de liedjes en de verborgen verhalen ontdekken achter de muziek die ons allemaal verbindt.

Met de billen bloot

Omdat van Duivenboden en Dammers de schijnwerpers op anderen zetten, geloven ze dat ze zelf ook met de billen bloot moeten. Daarom is er ook een aflevering gewijd aan liedjes uit het boek ‘de Carrièrepatiënt’, het boek dat door van Duivenboden is geschreven. Een boek dat vol zit met muzikale verwijzingen. “Wat heeft de grondlegger van de popmuziek, Robert Johnson, ons te vertellen?” vraagt Van Duivenboden. “En hoe kan een vrolijk liedje van The Pet Shop Boys toch zo’n diepe betekenis hebben?”

Unieke line-up

Het unieke aan De Eindlijst is de diverse line-up van de artiesten die worden onderzocht. Van David Bowie’s existentiële eenzaamheid tot de worstelingen met identiteit en vrijheid van George Michael. Het biedt nieuwe inzichten in hoe deze muziekiconen door de kunst van het leven navigeerden. “De aflevering over Joni Mitchell was voor ons ook een ontdekking,” zegt Dammers, “en we hopen dat elk deel van de serie hetzelfde biedt aan onze luisteraars.”

Deze podcast is een must voor liefhebbers van muziek, filosofie en de grote levensvragen. Bereid je voor om popartiesten op een nieuwe manier te ontdekken, omarm de lessen die hun levenskunst te bieden heeft en wie weet ontdek je, net als Van Duivenboden en Dammers, iets over jezelf in het proces. “We hopen dat mensen net zoveel plezier beleven aan het luisteren als wij hadden bij het maken van De Eindlijst,” besluit van Duivenboden.

‘De Eindlijst’ is nu beschikbaar voor streaming via jouw favoriete platform. Stem af, laat je meevoeren, en ontdek de verborgen verhalen achter de muziek die ons verbindt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!