Nog meer beslagleggingen in witwasonderzoek

Maandag 18 juni 2012

Door Redactie

Politie Apeldoorn

De politie heeft zondag 17 juni in een bedrijfspand en een woning in Apeldoorn zoekingen verricht en administratie in beslag genomen in het kader van een omvangrijk witwasonderzoek. De verdachte in dit onderzoek, een 42-jarige ondernemer uit Apeldoorn, wordt verdacht van witwassen. Witwassen is het in het legale circuit brengen van illegaal verdiend geld.

Naast de al eerder genoemde Audi A8, oldtimer en twee dure horloges, is gisteren en vandaag ook beslag gelegd op een groot geldbedrag, nog meer horloges (zes stuks), een muntenverzameling en een Porsche. Ook is beslag gelegd op panden en onroerend goed van de verdachte. Het gaat hierbij om de woning, het bedrijfspand, een appartement in Apeldoorn en een bosperceel.

Verstopt in auto
Gisteren heeft de politie met een geldhond in de woning en het bedrijfspand van de verdachte gezocht naar eventuele grote hoeveelheden geld, maar dit werd in beide panden niet aangetroffen. Maandagochtend is de Audi aan een nader onderzoek onderworpen en trof de politie achterin een kluis aan, met daarin een groot geldbedrag en zes horloges met een totale dagwaarde van ca. 80.000 euro. In totaal zijn daarmee gisteren en vandaag acht horloges in beslag genomen. De politie heeft de Porsche maandag laten afslepen bij de garage waar de Porsche stond. De muntenverzameling is aangetroffen in het bedrijfspand.

Verdachte geldstromen
Aanleiding voor dit witwasonderzoek is het feit dat de politie twee keer, in 2011 en begin dit jaar, partijen cocaïne heeft onderschept, dat was verstopt in ladingen ananassen. Het fruit was beide keren op weg naar of al aangekomen bij het bedrijf van de 42-jarige ondernemer. De mogelijke betrokkenheid van de Apeldoorner bij de drugsimport werd toen nader onderzocht door de recherche, maar kon niet worden aangetoond. Aanhoudingen bleven uit.

De vangsten waren voor de recherche wel aanleiding om de financiën van de ondernemer nader te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat sinds 2007 sprake is van verdachte geldstromen. Van enkele miljoenen euro’s is de herkomst onduidelijk. Zondag heeft de politie onder leiding van een rechter-commissaris en officier van justitie zoekingen verricht in het bedrijfspand en in de woning van de verdachte. Samen met de FIOD heeft de politie de boekhouding in beslag genomen voor nader onderzoek.

Luxe goederen in beslag
Zondag heeft de politie meerdere luxe eigendommen van de ondernemer in beslag genomen en afgevoerd, waaronder een Audi A8, een oldtimer en twee dure horloges. Ook op andere goederen, zoals bedrijfswagens en panden, is conservatoir beslag gelegd. Ondanks dit beslag mogen deze nog wel worden gebruikt. Zo kunnen de legale bedrijfsactiviteiten, waar tientallen medewerkers bij betrokken zijn, doorgaan, terwijl het politieonderzoek loopt.

De zoekingen zijn in de loop van de avond afgerond. De 42-jarige ondernemer was op het moment dat de politie bij zijn woning kwam niet thuis, maar heeft zich in de loop van de dag bij zijn bedrijf gemeld. Hij is niet aangehouden, maar is wel als verdachte aangemerkt.

De politie concentreert zich nu eerst op het onderzoeken van de in beslag genomen boekhouding en sluit niet uit dat de verdachte op een later tijdstip alsnog zal worden aangehouden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?