Noodbevel geldt nu voor hele bebouwde kom van Apeldoorn

Zondag 31 januari 2021

Door Redactie

Nog een paar uur en dan start het ‘koffie drinken’ op het Zwitsalterrein. Het klinkt natuurlijk onschuldig, maar gezien er afgelopen week meerdere van dit soort bijeenkomsten uit de hand liepen, geldt er momenteel een noodverordening in Apeldoorn. Burgemeester Ton Heerts heeft in een brief aan de binnenstadondernemers opgeroepen om losse en kwetsbare voorwerpen voor de zekerheid even naar binnen te halen. En dat doen de ondernemers massaal.

Zo heeft Floor Huisman van Evi’s aan de Hoofdstraat 166 gelijk wat voorzorgsmaatregelen getroffen. “We hebben buiten spullen weggehaald en spullen voor het raam achter in de zaak gezet”, licht ze toe. “Ik weet het niet zo goed wat ik moet verwachten. Aan de ene kant denk ik dat het wel mee zal vallen, maar vind het wel spannend.” En ook Jacco Talen van de Babbel op het Caterplein nam even het zekere voor het onzekere. “Ik heb het terras weggehaald”, vertelt hij. “Al hopen wij op een ‘normale’ zondag.”

Gratis beveiliging

Bij Brasserie & Wijnbar Martins aan de Paslaan 5 hebben ze het voorterras wat ze hadden staan naar binnen gehaald, meldt Lizzy Vosselman. “We hadden het gezellig aangekleed voor de take away, denk aan een parasol, vuurkorf en plantenbakken, maar hebben het voor de zekerheid maar allemaal weg gehaald. We weten ook niet zeker of we vanavond wel open gaan voor bezorgen en afhalen, maar we wachten het nog even af, we worden goed op de hoogte gehouden door de politie dus dat is heel fijn.” Daarnaast vertelt ze dat ze in een appgroep zit met meerdere horecaondernemers. “Daar zit ook Theo in van R&T Security. Zij beveiligen normaal op het Caterplein en hebben nu aangeboden vrijwillig de boel in de gaten te houden in het centrum, dus dat is ook echt top. Maar laten we hopen dat het allemaal niet nodig is.”

Toch houden ze bij Martins wel met alles rekening, vertelt ze. “Van de week werd er gezegd; we kunnen rekening houden met taferelen als in onder meer Eindhoven. Maar inmiddels is de politie natuurlijk wel veel beter voorbereid dan daar toen, en met die waarschuwingen als bijvoorbeeld strafblad voor de relschoppers, laten we hopen dat het ze afschrikt. Het is allemaal al verschrikkelijk genoeg toch deze hele situatie. Dan zit je toch niet ook nog op dit soort situaties te wachten.”

Noodbevel

De noodverordening is inmiddels uitgebreid. Eerder was deze alleen voor de binnenstad en de omgeving van het Zwitsalterrein, maar zojuist heeft de gemeente Apeldoorn een bericht naar buiten gebracht dat deze geldt voor de gehele bebouwde kom van Apeldoorn, met uitzondering van de dorpen. “Dat betekent dat de politie bij alle toegangswegen tot Apeldoorn en in de stad preventief kan fouilleren. Daarnaast kunnen personen die geen geldige reden hebben om in de stad te verblijven te verwijderen.  Het noodbevel gaat op 31 januari 2021 om 10.15 uur in. Hoe lang het noodbevel van kracht blijft maakt de gemeente later bekend.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!