NTR zoekt verhalen over overweldigende militaire bewaking Hoge Veluwe Conferentie

Woensdag 23 september 2020

Door Redactie

NTR-televisie zoekt contact met mensen die zich de overweldigende militaire bewaking kunnen herinneren op de Veluwe in april 1946, tijdens de Hoge Veluwe Conferentie in het Jachthuis Sint Hubertus. Daar werd in april van dat jaar onderhandeld tussen een Nederlandse en Indonesische delegatie over het akkoord van Linggadjati, om oorlog te voorkomen. Dat dit in Nederland, op de Hoge Veluwe, gebeurde was bijzonder. Omdat het een politiek gevoelig lag, en men bang was voor protest was sprake van een gigantische militaire beveiliging in het gebied.

“Als iemand herinneringen heeft aan deze militaire aanwezigheid, zouden we daar graag met diegene over spreken”, meldt Mirjam Gulmans. “Wat voor indruk maakte deze strenge beveiliging in het gebied op deze persoon als kind? Was diegene bang, of vond diegene het juist spannend, heeft hij/zij de militairen wellicht ontmoet of stond hij/zij stiekem achter een boom naar hen te kijken? Of werkte iemand misschien als kamermeisjes in het hotel waar de Indonesische delegatie verbleef en heeft hij/zij daar herinneringen aan? Kortom, wat weten mensen nog van deze gebeurtenis?”

Televisieserie

De NTR wil graag Apeldoorners die zich hier iets van herinneren voor de televisie in verband met een 9-delige televisieserie Indonesia Roept! Hoe Nederland een wereldrijk verloor 1900-1950. In deze serie zal presentator Hans Goedkoop in Nederland, maar vooral ook in Indonesië op zoek gaan naar ooggetuigen van de geschiedenis, vanuit beide perspectieven.

In de zesde aflevering komt de periode 1946-1947 aan de orde, met de Hoge Veluwe Conferentie in april 1946, waar deze oproep voor geldt. Wie zich veel of alleen flarden herinnert van deze gebeurtenis en van de militairen in de regio, kan mailen naar mirjam.gulmans@ntr.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!