Ode aan de pylonen met IPA

Woensdag 5 april 2017

Door David Levie

Roestige zuilen op een betonnen sokkel. Zo’n veertig in getal. En je daarover druk maken. Apeldoorn deed dat aan het begin van de jaren tachtig. De zogeheten pylonen die in Zevenhuizen waren geplaatst hielden de gemoederen tot in de raad toe bezig. Kunstenaar Bas Fontein ontrukt de zuilen aan de vergetelheid door een bier aan het kunstwerk van schilder en beeldhouwer Evert Strobos op te dragen. Inmiddels gebrouwen en gebotteld, maar nog niet drinkbaar. Dat gaat op zaterdag 8 juli gebeuren tijdens de opening van de jaarlijkse Zomerexpositie met thema in ACEC. Dit jaar staat de tentoonstelling waaraan een twintigtal kunstenaars uit de gemeente Apeldoorn meewerkt in het teken van eten drinken. Een oeroud onderwerp in de kunst.

Onder de titel ’de Smaak van Apeldoorn’ zijn beeldende kunstenaars, fotografen en ontwerpers door Apeldoorn Direct uitgenodigd om mee te doen. Een van hen is Bas Fontein, die nog niet zo lang geleden lichtbakken liet plaatsen boven de Prinsengang, met een knipoog verwijzend naar het losbandige en spilzieke leven van wijlen Prins Hendrik. De man van Wilhelmina liet bij zijn dood een schuld na van pakweg een miljoen gulden. Een mega-fortuin in die vooroorlogse jaren.

En verspilling van geld, gemeenschapsgeld deze keer, was ook het grote verwijt van bewoners in Zevenhuizen die kort daarvoor een belangrijke voorziening in de wijk wegens bezuinigingen hadden zien verdwijnen. Totaal onverwacht werden ze met ‘’dat zooitje oud roest’’ geconfronteerd. De woede sloeg al snel over naar de rest van Apeldoorn toen het duidelijk werd dat de gemeente er 180.000 gulden voor had uitgetrokken. Het linkse deel van de gemeenteraad had er alle begrip voor (kunst mag wat kosten, ook al wordt het niet begrepen) , rechts en liberaal dachten daar heel anders over. Bewoners van Zevenhuizen wachtten de discussie niet af en haalden binnen een week de pylonen neer. Ze verdwenen om een lang verhaal kort te maken uit Apeldoorn onder meer naar Dordrecht dat er wel wat in zag.

,,Een echte rel’’, aldus Bas Fontein met een glimlach. Na zijn uitnodiging voor De Smaak van Apeldoorn dacht hij meteen aan een presentatie met een belangrijke rol voor speciaal-bier. Hij benaderde voor zijn idee stadsbrouwer Ton Fisser van de amateurbrouwers (AWA), die al eens eerder met Emiel Bruggeman in zee ging en het bier De Schijnheilige naar een beeld van de Apeldoornse kunstenaar het licht deed zien. Deze keer gaat het om een IPA met de naam IJzeren Pyloon

Fisser is een man van niet lullen, maar poetsen en is naar verluidt met een mooi bier bezig. Bier dat hij nu laat rusten tot het begin van de zomer. Zo is er onder de noemer ’niet eerder vertoond’ op zomerexpositie van een echte primeur te genieten. Een postuum eerbetoon aan de pylonen van kunstenaar Evert Strobos, van wie in het archief in CODA nog wat foto’s te vinden zijn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?