Oeuvreprijs Wilhelminaring 2017 voor Eja Siepman van den Berg

Donderdag 6 april 2017

Door David Levie

Geertje Waanders

Eja Siepman van den Berg (1943) is de nieuwe winnares van de Wilhelminaring. Deze oeuvreprijs wordt eens in de twee jaar in Apeldoorn uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer. De gemeente Apeldoorn heeft aan de prijs een opdracht (50.000 euro) voor de winnende beeldhouwer verbonden. De beelden krijgen een plaats in het Sprengenpark.

De jury bestaande uit onder anderen Wim Pijbes, de voormalige directeur van het Rijksmuseum en de Apeldoornse kunsthistorica Geertje Waanders, is van mening dat Siepman’s werk ’een verfijnd en verstillend evenwicht uitstraalt.’ Eerder won deze beeldend kunstenaar de prestigieuze Prix de Rome en de Charlotte van Pallandtprijs voor jong talent tot 35 jaar. De jury vindt dat zij haar hoge kwaliteit al die jaren vast heeft kunnen houden. In 1998, het jaar dat de prijs voor het eerst werd uitgereikt, was Eja Siepman van den Berg als eens genomineerd voor de Wilhelminaring. Beelden van haar hand in de openbare ruimte staan onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden.

Wachten op beelden

Te zijner tijd kan ook Apeldoorn aan dat rijtje worden toegevoegd. Wanneer dat gaat gebeuren zal geen sterveling meer durven zeggen. Van de vorige twee winnaars, Auke de Vries (2015) en Hans van Houwelingen (2013) is nog niets in het Sprengenpark te zien. Het beeld van de Vries schijnt als we de gemeente Apeldoorn mogen geloven nog aan het eind van de zomer op z’n sokkel te staan, maar over de termijn waarop Van Houwelingen tot handelen overgaat wil de gemeente zich niet uitspreken. Overigens won hij de Wilhelminaring twee jaar eerder dan Auke de Vries. Het laatste beeld in het park is van de inmiddels overleden en toen al stokoude Piet Slegers. Ook dat liet lang op zich wachten……..

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?