Op naar de corona teststraat

Dinsdag 30 juni 2020

Door Marieke Nuijten

Het was vandaag, dinsdag 30 juni, zover. Mariska stapt in haar auto om richting de Vlijtseweg te rijden. Aan de Vlijtseweg bevindt zich voor de Gemeente Apeldoorn de zogenaamde teststraat. Een drive thru waar je jezelf, vanuit je luie autostoel kunt laten testen op COVID-19 door medewerkers van de GGD.

Aanhoudende klachten

Gisteren, maandag 29 juni, kon je bij ons al lezen over Mariska’s aanhoudende verkoudheidsklachten. Na een week vol van snotteren en hoesten besloot Mariska te bellen met het 088-nummer van de GGD en maakte een afspraak voor het afnemen van een coronatest. Mariska: “Een krappe 24 uur later mag ik me al melden bij de ‘drive thru’ op het Zwitsalterrein.”

Better safe then sorry

Na het maken van de afspraak ontvangt Mariska een e-mail met de bevestiging. Ook staat hierin een aantal do’s & dont’s die Mariska na de test zal moeten opvolgen. Zo staat er: “Zorg ervoor dat u in afwachting van de uitslag:

  • Thuis blijft.
  • Niet naar buiten gaat.
  • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts als dat nodig is.
  • 1,5 meter afstand houdt van jouw huisgenoten/gezinsleden.
  • Je handen geregeld wast, in de elleboog niest of hoest.
  • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag.
  • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad.”

Mariska: “Hoewel ik eigenlijk sceptisch ben en geen ‘rare dingen’ verwacht, krijg je van het lezen van dit alles toch wel wat kriebels. Maar waarom niet laten testen als de mogelijkheid er is? Better safe then sorry!”

Op naar de Drive thru

Rond de klok van 12 is het zover. Mariska rijdt in haar auto naar het Zwitsalterrein voor de test. Mariska vertelt ons hoe dat in zijn werk ging: “Wanneer ik kom aanrijden via de Vlijtseweg, is het al snel duidelijk waar ik moet zijn. Er hangen doeken van de GGD aan het hek dat grenst aan de weg. Ook staat er een bewegwijzeringsbord. Wanneer ik via linten begeleid wordt richting de loods staat mij verderop een vrolijke meneer van de brandweer op te wachten. Hij heeft, samen mijn zijn team ondersteuning gegeven aan de GGD de afgelopen 2 weken. Vanaf morgen neemt GGD het zelf weer over, meldt hij trots. Ook vertelt hij dat er gemiddeld zo’n 200 mensen per dag getest worden in Apeldoorn. Hij denkt dat er zeker tot januari getest zal blijven. De brandweerman checkt mijn achternaam, geboortedatum, BSN-nummer, e-mailadres en telefoonnummer. Op dat nummer krijg ik binnen 48 uur mijn uitslag op te horen, legt hij uit.”

Daar gaat ‘ie dan

Mariska: “Ik mag nog voor het ‘mijn tijd’ is de loods binnen rijden. In de teststraat staan 2 testtenten. Wanneer ik van de medewerker bij tent 2 een signaal krijg, mag ik doorrijden naar de testtent. Een vriendelijke man verwelkomt me en doet voor een 2e keer mijn naam controle. Zijn vrouwelijke collega vervult een administratieve taak. Dan gaat het bijna fout. Ik vergeet dat ik me aan moet melden met mijn meisjesnaam. Een beetje stom van me, zo kunnen ze mijn registratie niet terugvinden. Maar gelukkig zijn de medewerkers zelf wel wakker en volgt de vraag naar mijn meisjesnaam alsnog. De kleding die de man draagt, is lichtblauw en voorzien van spatscherm en bril. Precies zoals ik het me had voorgesteld eigenlijk. Hij geeft me een vel keukenrol en vraagt me goed te snuiten. Het papiertje moet ik bij me houden en pas weggooien wanneer ik thuis ben.

Nu ik gesnoten heb, is de baan vrij voor de neusslijm test. Dat is een gemene, vind ik persoonlijk. Een lange dunne staaf schuift mijn neus in en neemt voor het gevoel ergens tussen mijn hersenen het slijm weg. Met de tweede test halen ze, door middel van een lang wattenstaafje slijm weg achterin mijn keel. ‘Zo’, dat zit erop, ik mag doorrijden. De laborant bij tent 1 ziet mij een foto maken van de teststraat en vraagt of hij ervoor mag poseren.”

De uitslag van Mariska haar coronatest volgt binnen 48 uur. Natuurlijk houden we je op de hoogte zodra ze de uitslag van de test weet.

Even wat cijfertjes

Hoe zien de Corona-cijfers er eigenlijk uit voor Apeldoorn? We hebben ze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet (bron: GGD Noord- en Oost Gelderland, 1 maart tot en met 19 juni):
Totaal positief geteste mensen in Apeldoorn: 433
Waarvan de laatste week: 17

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!