Voor de zekerheid toch maar even door de corona drive thru

Maandag 29 juni 2020

Door Marieke Nuijten

Milde coronagerelateerde klachten? Dan ben je vanaf vorige week welkom op het Zwitsalterrein. Daar is namelijk de corona teststraat. Een soort drive thru waar je doorheen rijdt nadat je je via 088-1202 van de GGD hebt aangemeld. We volgen de Apeldoornse Mariska. Zij heeft een afspraak staan voor morgen, dinsdag 30 juni.

Versoepelde maatregelen

Wat een verademing dacht Mariska, we krijgen weer iets meer vrijheid. Na weken van social distanding lijkt heel Nederland er aan toe te zijn sociale contacten op te pakken. Twee weken geleden ontving Mariska een whatsappje van vrienden; ,,Wie is er voor in om binnenkort eens te komen 1,5 meter barbecueën?’,’ stond er in het berichtje. Als één van de eerste uit de groep reageerde ze positief op de uitnodiging. Mariska: ,,Even in een andere omgeving,  wat ontspanning, fijn gezelschap en lekker eten. De ingrediënten die ik nodig had na al die weken thuis.” Zo’n 2 weken later was het dan zover. Op een zonnige avond verzamelden de 7 vrienden zich in een tuin rondom de barbecue. Mariska: ,,Het was een fijne avond. Toch merk je dat je na een glaasje wijn iets losser word. Afstand houden schiet er ongemerkt bij in.”

De volgende dag

Mariska: ,,Eigenlijk begon ik de ochtend na de barbecue al te snotteren. Ook mijn keel voelde wat schraal aan.” Toch ziet Mariska nog geen haast om zich te laten testen. De zoon van Mariska zit op de opvang en pakt regelmatig een virusje op. ,,Als ouders pak je dan al snel een hoestje of kuchje mee”, zo zegt ze. Maar de loopneus en het hoesten bleven aan. Haar hoofd voelt aan alsof er watten inzitten. Ze neemt haar temperatuur toch maar even op voor alle zekerheid. Mariska: ,,Die zag er prima uit. Ik voel me ook niet ziek, heb ook prima hardgelopen.”

Even Apeldoorn bellen

Een week na de barbecue heeft Mariska nog steeds dezelfde klachten. Om haar heen vragen mensen haar waarom ze zich niet even laat testen. ,,Testen”, denkt Mariska: ,,Is dat niet wat overdreven?” Maar dat gevoel wordt al snel de kop in gedrukt door haar verantwoordelijkheidsgevoel.  Want, stel je eens voor dat het wel zo zou zijn? Vanmorgen, maandag 29 juni, besloot ze daad bij het woord te voegen en de GGD te bellen en een afspraak te maken voor een test.

Afspraak maken

Wanneer Mariska belt met de GGD volgt er een automatisch bandje. Er volgt een uitgebreide uitleg. Zo vertelt de dame aan de andere kant van de lijn dat je alleen getest kunt worden wanneer je op dit moment klachten hebt. De test laat namelijk niet zien of je het virus al gehad hebt. Ook raadt de dame aan je te melden bij huisarts of huisartsenpost indien je ernstige klachten hebt. Ter voorbereiding vraagt het bandje je BSN-nummer gereed te houden. En het vertelt je hierbij ook even waar je je BSN-nummer op terug kunt vinden. Hierna wordt Mariska doorverbonden met de GGD-medewerkster. Mariska: ,,Na het doorgeven van mijn BSN nummer, controleerden we mijn gegevens. Hierna stelde zij mij 2 tijden voor, voor het maken van een test de volgende dag.” Voor de test wordt Mariska verwacht aan de teststraat aan Vlijtseweg. Kort na het telefonische contact ontvangt Mariska de bevestiging van haar afspraak per e-mail en sms. Mariska: ,,Ondanks dat ik me geen zorgen maak over een besmetting, krijg je toch kriebels.”

Morgenmiddag rijdt Mariska richting Zwitsal, daarna volgt weer een nieuw verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!