Open Monumentendagen met speciale ‘plekken’

Dinsdag 20 augustus 2019

Door Redactie

Nederlands grootste, gratis toegankelijke, landelijke evenement op gebied van cultuurhistorie, de Open Monumentendagen, hebben zoals gewoonlijk plaats in het tweede weekend van september. Het thema van dit jaar: ‘Plekken van Plezier, rust, ruimte, natuur, cultuur, herinnering, bezinning, ambacht, techniek en meer’. De 33ste editie van de Open Monumentendagen wordt zaterdag 14 september om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Mark Sandmann in stationsgebouw Statie.

‘Plekken’ die ieder jaar weer meedoen – zoals het voormalig Zendstation Radio Kootwijk, Nationaal Ereveld Loenen, De Middelste Molen en de Koninklijke Scholen Gemeenschap – zijn geen typische ‘Plekken van Plezier’. Dit landelijk bepaalde thema werd daarom door de Apeldoornse organisatoren verruimd tot ‘Plekken van Plezier, rust, ruimte, natuur, cultuur, herinnering, bezinning, ambacht, techniek en meer’. Deze keer duiken we bijvoorbeeld in het ‘Apeldoornse-theater-verleden’. In VUE-Cinemas gaat het over bioscoop-Tivoli (tot 2010 op deze plek), in het voormalige Minerva-theater (sinds 1983 Menorah) wordt u door een bouwhistoricus bijgepraat over de Apeldoornse architect en aannemer Chris Wegerif. In Orpheus wordt er naast rondleidingen ook uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van de oorspronkelijke bouw en de nieuwbouw.

Er is meer dan genoeg te zien en te doen, van kanovaren bij het Boschbad, bezoeken van het vernieuwde Aardhuis tot rondkijken in de prachtig verbouwde ‘Maalderij’ in Klarenbeek (uit 1920). En wie van de wat oudere generatie is er niet op schoolreisje naar de Loenense Waterval geweest? Maar weet u ook hoe en waarom die is ontstaan?

Het comité Hoenderloo heeft wederom een fraai programma samengesteld; u kunt wandelen, rondrijden met paard en wagen en kijken en luisteren naar de verhalen over het Landgoed Varenna bij Woeste Hoeve.

We mogen ook nog even de toren op van kinderpretpark Julianatoren, maar alleen tussen 16.00 en 18.00 uur. De vele monumentale locaties zijn in principe op beide dagen te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn wel wat uitzonderingen, check daarom voor u op weg gaat de exacte openstellingstijden van de locaties in het programmaboekje of op de site!

Het centrale informatiepunt is dit weekend, evenals vorig jaar, in het Apeldoornse stationsgebouw Statie. Vanaf hier vertrekken ook gratis oldtimer pendelbussen meerdere keren per dag richting Radio Kootwijk en richting Aardhuis (vv).

En natuurlijk ontbreken ook de Verhalenvertellers, Gidsen en diverse muzikale optredens niet als vast onderdeel van het programma. Het programma is online beschikbaar op www.monumentendagenapeldoorn.nl. Liever een gedrukt exemplaar? Deze zijn vanaf eind augustus gratis af te halen bij onder andere de gemeente (Deventerstraat 46) bij CODA (en in alle bibliotheek vestigingen) en bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en ook op diverse locaties in de dorpen.Het laatste nieuws tijdens het weekend is ook te volgen
via facebook.com/erfgoedplatform.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!