Openbare kunst

Dinsdag 30 juli 2013

Door Rob Ulrich

Als newbee Apeldoorner wil je alles te weten komen over je nieuwe woonplaats. Er gebeurt veel in Apeldoorn, daar ben ik inmiddels wel achter. Exposities, concerten, zondagmiddag in het park en ga zo maar door. Maar Apeldoorn heeft ook schatten waar weinigen bij stil staan; de kunst in de openbare ruimte.

De BA-er Theo Ronkes Agerbeek –wie kent ‘m niet?- nodigde me uit voor een culturele fietstocht door het Apeldoornse. De tocht begon bij de Man met de twee hoeden aan de Loolaan, een beeld dat de verbondenheid tussen Nederland en Canada weergeeft en in dezelfde vorm ook in Ottawa te vinden is. Al snel kwamen we bij het Sprengenbos, waar verschillende kunstenaars beelden hebben kunnen plaatsen dankzij de Stichting Wilhelminaring. Meest spraakmakend- zo kon Theo mij vertellen- is het kunstwerk van Maria Roosen. Ik laat me er niet over uit, maar het zou niet misstaan bij Apeldoorn geeft zich bloot. Maar uiteraard was er meer fraais te bewonderen in het Sprengenpark (en dan heb ik het niet over het strak gestileerde kantorencomplex van de Belastingdienst) en op veel andere locaties.

Theo bleek een allesweter. Fietsend van de ene naar de andere locatie was er ook veel informatie over architectuur en de geschiedenis van Apeldoorn. Via Berg en Bos door ’s Heeren Loo naar de Maten. Botsend op de rode muur van Alfred Eikelenboom bij het spoorwegviaduct aan de Arnhemseweg, dat uiteindelijk draagvlak kreeg om geplaatst te worden. En de rotonde in de Maten kent inmiddels heel Nederland, maar het kunstwerk van Elisabet Stienstra (de Zwevende Maagden) ontgaat menigeen na het rondjerijden op de rotonde. En via de Maten naar het Kanaal, waar vervlogen tijden terugkwamen in het café De Oude Haven.

Zo kwam alles weer bij elkaar; kunst en architectuur hebben veel gemeen. En er is veel te beleven in Apeldoorn. De gemeente heeft op haar website een catalogus online staan van de kunst in de openbare ruimte. Nieuwsgierig? http://www.apeldoorn.nl/ter/bezoekers/Bezoek-Apeldoorn-Cultuur/Kunst-in-de-openbare-ruimte.html

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!